Dünya
  • 5.12.2016 00:03

IŞİD Musul'da Irak Ordusu ve Peşmergeyi duman etti

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) Peşmerge Bakanlığı Basın Sözcüsü Halgurd Hikmet, Musul operasyonunun başlangıcından bu yana Peşmerge güçlerine bağlı 1.600 askerin hayatını kaybetti.

Irak’ın ikinci büyük kenti Musul’u terör örgütü IŞİD’den almak için 17 Ekim’de başlatılan operasyon süresince Peşmerge güçlerinin 1.600 üyesinin hayatını kaybettiğini Irak ordusunda ise toplam 10 bin civarında askerin yaralandığını ifade eden Hikmet, ilerlemenin hızının bu nedenle düştüğünü bildirdi.

Fransız haber ajansı AFP'ye konuşan Peşmerge Bakanlığı Genel Sekreteri Cabbar Yaver de 'IŞİD'e karşı savaşın başladığı 2014 Haziran ayından 30 Kasım 2016'ya kadar geçen zamanda toplam 9 bin 515 peşmergenin yaralandığını' açıkladı,

BM'den yapılan bir açıklamada ise kasım ayında Irak güvenlik güçlerine bağlı yaklaşık iki bin askerin hayatını kaybettiği, 450’sinin de yaralandığı bildirildi.

Birleşmiş Milletler’den yapılan açıklamada da, kasım ayında Irak güvenlik güçlerine bağlı yaklaşık 2.000 askerin hayatını kaybettiği ve 450’sinin de yaralandığı aktarıldı.

MUSUL'DAN 3 BİN KİŞİ KAÇTI

Musul Belediye Başkanı Hüseyin Hacim, son 24 saatte 3 binden fazla Musullunun IŞİD kontrolündeki bölgelerden kaçmayı başardığını belirtti.

Sputnik’e konuşan Hacim, sivillerin düzenli olarak teröristlerin işgali altındaki bölgeleri terk ettiğini belirterek, “Şehir yönetimi bu vatandaşların yerleştirilmesiyle ilgili problemlerle uğraşıyor. Çadır kamp tüm sığınmacıları alamıyor, yer yok. Sağlık çalışanları tüm gelenleri muayene edemiyor, zamanı yetmiyor” dedi.

MUSUL’DA SU, İLAÇ VE YAKIT KITLIĞI YAŞANIYOR’

Teröristlerin şehrin batı mahallelerini kontrol altında tutmaya devam ettiğini ama gereken ürünlerin sevkiyatını engellemediğini anlatan Belediye Başkanı, “Şehirde gıda fiyatları yükseldi. Su, ilaç ve yakıt kıtlığı yaşanıyor” diye konuştu. Musul sakinleri için en ağır zamanın başladığını söyleyen Hacim, “Herkes şehrin Irak ordusu tarafından tamamen kurtarılmasını bekliyor” diye konuştu.
 

Güncellenme Tarihi : 5.12.2016 00:44

İLGİLİ HABERLER