Dünya
  • 31.10.2014 11:23

IŞİD'den Kobani'de şok saldırı

IŞİD'in sınır kapısına yönelik bu saldırısının peşmergelerin Kobani'ye giriş planlarını da değiştirdiği öğrenildi.

Önceki gün büyük bir gizlilik içinde Kobani’ye geçen Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) mensupları, henüz gümrük kapısı bölgesindeyken IŞİD saldırısına uğradı. Saldırıda yaralanan üç ÖSO mensubu, Türkiye’ye getirildi. Büyük şok ve güvenlik riski yaratan bu saldırı nedeniyle 150’si muharip, 15’i de sağlık ve lojistik ekipte görevli peşmergenin Kobani’ye önceki gece planlanan geçişi, gümrük kapısına yönelik çok ağır IŞİD saldırısı nedeniyle ertelendi.
 
Geçişle ilgili planlama güvenlik riski nedeniyle değiştirildi. Edinilen bilgiye göre, önceki gün Sabah saatlerinde Mürşitpınar’daki Jandarma 2. Hudut Komutanlığı’ndan yaya olarak çıkan ve Kobani’ye giden ÖSO mensupları, IŞİD’in keskin nişancılarına hedef oldu. Saldırıda üç ÖSO mensubu, henüz gümrük sahası içindeyken vuruldu. ÖSO mensupları ambulanslarla Türkiye’ye getirildi. Bu saldırı, peşmergenin Kobani’ye gidişiyle ilgili planları değiştirdi. Mürşitpınar yolu üzerindeki Çukobirlik tesislerinde bekleyen peşmergelere komuta eden 10 kişilik heyet, dün sabah Kobani’ye geçerek YPG yönetimiyle görüştü. Görüşmede, peşmergelerin ve getirdikleri silahların geçişine yönelik planlama yapıldığı kaydedildi. IŞİD’in peşmergenin geçeceği yol güzergahına öğleden sonra havan toplarıyla saldırı düzenlemesi sonrasında koalisyon uçakları IŞİD hedeflerine bomba yağdırdı. Bu arada Kobani’de yönetimi elinde bulunduran PYD Eşbaşkanı Asya Abdullah, Kobani’ye gelen peşmerge ve ÖSO gruplarının YPG komutası altında olacağını söyledi. Irak Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani, gerekirse takviye peşmerge gücü gönderilebileceğini belirtti. Dün akşamüstü ise IŞİD YPG?mevzilerine araçla intihar saldırısı düzenledi.
 
Kobani’ye geçen OSÖ ise IŞİD’in havan topu ve uçaksavar saldırısına Katyuşa roketleriyle karşılık verdi.
 
KOBANİ’YE GEÇEN ÖSO KOMUTANI: Beklediğimizden kötü bir durum var
 
Türkiye’den Kobani’ye geçen Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) üyeleri arasında, bir zamanlar Halep’teki savaşın önde gelen isimlerinden olan komutan Abdülcabbar el-Okaidi de bulunuyor. İngiliz Daily Telegraph gazetesine konuşan komutan, Kobani için hala umut olduğunu ancak durumun beklediklerinden de kötü olduğunu söyledi. Kentin yarısından fazlasının IŞİD’in elinde olduğunu kaydeden komutan, hava operasyonlarının sanıldığı kadar etkili olmadığını öne sürdü. Kobani’deki Kürt kuvvetleri YPG ile ÖSO’nun işbirliğini vurgulayan gazete, bunun Suriye’deki müttefik ilişkilerinde önemli bir değişikliğe işaret ettiğini belirtti. (Milliyet)

 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 00:39

İLGİLİ HABERLER