Dünya
  • 30.10.2014 18:31

IŞİD'i peşmergeden önce uçaklar vurdu

IRAK'tan dün yola çıkan ve saat 03.00 sıralarında Suruç'a ulaşan peşmergelerin geçişi öncesi Kobani'de sessizlik hakim oldu. Gece aralıklarla çatışmaların yaşandığı Kobani'de, saatlerdir silah sesi duyulmazken, peşmergelerin gün içerisinde sınırı geçeceği bildirildi. Sınırı geçecek olan peşmerge güçlerinin, Kobani'de hem YPG güçlerine ağır silahların kullanımı konusunda eğitim vereceği, hem de bu silahlarla IŞİD mevzilerini uzaktan vuracağı belirtildi.

Kobani’de savaşmak üzere bir kısmı hava yoluyla kente gelen peşmergelere, araçlarıyla Habur'dan çıkan ikinci grup gece 03.00 sıralarında katıldı. Buluşmalarının ardından Kobani sınırına 4 kilometre uzaklıktaki Çukobirlik'e ait binaya geçen peşmergelerin bekleyişi sürerken, güvenlik güçleri bölgede zırhlı araçlarla yoğun önlem aldı. Sayılarının 150 civarında olduğu bildirilen peşmergelerin gün içerisinde Kobani'ye geçecekleri kaydedildi.

KOBANİ'DE SESSİZLİK HAKİM

Peşmergelerin geçişi öncesi çatışmaların 46'ncı gününe girdiği Kobani'de ise sessizlik hakim oldu. Gece aralıklarla çatışan ve zaman zaman ABD öncülüğündeki koalisyon uçaklarının IŞİD hedeflerine yönelik bombardıman düzenlediği Kobani, güne zaman zaman duyulan silah sesleri ile uyandı. Öğle saatlerine kadar birkaç el doçka sesi ile 2 kez uçakların bombardıman yaptığı Kobani'de, IŞİD ile YPG güçlerinin sessizliği sürerken, zaman zaman savaş uçaklarının keşif uçuşu yaptığı görüldü.

PEŞMERGE HEM EĞİTECEK, HEM VURACAK

Günlerdir gelişi tartışılan ve şu anda 4 kilometre uzaklıktaki Kobani'ye geçmek için bekleyen peşmergelerin, Suriye topraklarında öncelikli olarak YPG güçlerine ağır silah eğitimi vereceği belirtildi. Suriye topraklarına geçmelerinin ardından peşmerge güçleri, öncelikli olarak kendileri için oluşturulan birkaç farklı noktadaki güvenli bölgelere konuşlandırılacak. Peşmergeler daha sonra, YPG tarafından belirlenen kişilere ağır silahların kullanımı konusunda eğitim verecek. Peşmergelerin direk dahil olmayacakları savaş sürecinde, sadece uzaktan koordinatları verilen veya tam noktası bilinen IŞİD mevzilerini yanlarındaki ağır silahlarla vuracağı ifade edildi.

ÖSO İKİNCİ GÜÇ OLACAK

Öte yandan Özgür Suriye Ordusu'nun dün 200 civarında silahlı mensubunun geçiş yaptığı Kobani'ye bugün de yeni güç takviyesi yapacağı bildirildi. Kobani'ye geçiş yapan ÖSO mensupları burada YPG ile koordineli şekilde IŞİD ile mücadele edecek. YPG komutasında çizilecek rota doğrultusunda hareket edecek olan ÖSO mensuplarının, Kobani'de bulundukları süreçte YPG üyelerinin ardından ikinci güç olarak arka planda olacakları, en son kademede ise peşmergelerin müdahaleye dahil olacakları öne sürüldü.

UÇAKLAR IŞİD HEDEFLERİNİ BOMBALADI

ABD öncülüğündeki koalisyon ülkelerinin savaş uçakları saat 15.45 sıralarında Kobani'deki IŞİD hedeflerini bombaladı. Aralıklarla seslerin duyulduğu Kobani'nin merkezindeki bölgeye yönelik düzenlenen bombardıman sırasında oluşan patlama ve ardından yükselen alevler Türkiye tarafından da görüldü.
Kobani'den bombardıman sırasında patlama ve yükselen alev topu sınırın Türkiye tarafında da tedirginliğe neden oldu.


TÜRKİYE TARAFINA 2 HAVAN MERMİSİ DÜŞTÜ

Sabah saatlerinden itibaren Kobani'de hakim olan sessizlik öğleden sonra bozuldu. Saat 15.00'ten itibaren sık aralıklarla çatışma ve patlama sesleri duyuldu. Uçakların bombardıman ile destek verdiği YPG'lilerin Türkiye sınırına yakın bir noktada bulundukları ve yine Mürşitpınar Sınır Kapısı'nın arka tarafından doçkalar ile IŞİD militanlarına ateş ettiği görüldü.
IŞİD militanlarının ise YPG'lilerin bulunduğu bölüme yönelik havan saldırısında 2 mermi sınırı aşarak Türkiye tarafına geldi ve Mürşitpınar Sınır Kapısı yakınlarına düştü. IŞİD militanları havanın kararmaya başlamasıyla birlikte izli mermi kullanırken, saat 17.00 sırasında ilçe merkezindeki duyulan patlama sesinin ise bomba yüklü araçla düzenlenen saldırıdan kaynaklandığı ileri sürüldü.
Hasan KIRMIZITAŞ- Ali LEYLAK- Ömer ŞULUL/SURUÇ (Şanlıurfa), (DHA)

 

Bu video Adobe Flash Player'ın son sürümünü gerektirmektedir.

Adobe Flash Player'ın son sürümünü indirin.

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 00:40

İLGİLİ HABERLER