Dünya
  • 22.10.2014 02:38

IŞİD'in iki savaş uçağı düşürüldü

IŞİD'in rejime ait Tabka hava üssünü ele geçirmesinden sonra üsteki uçaklardan üçünü uçurmayı başardığı iddia edilmişti. Suriye Enformasyon Bakanlığı ise bu uçaklardan ikisinin rejimin uçakları tarafından düşürüldüğünü açıkladı.
Irak Şam İslam Devleti'ne (IŞİD) katılan eski Irak hava kuvvetlerinden subayların, örgütün daha önce Suriye'de ele geçirdiği üç savaş uçağını kullanacak pilot yetiştirdikleri iddia edilmişti.

GÖRGÜ TANIKLARI VAR
İddianın kaynağı İngiltere merkezli ve Suriye'de Beşar Esad rejimi karşıtı gruplara yakın Suriye İnsan Hakları Gözlemevi adlı kuruluş.
Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, görgü tanıklarının, söz konusu uçakları Halep yakınlarındaki askeri havaalanı üzerinde uçarken gördüklerini de kaydetmişti.
Kuruluşun başkanı Rami Abdül Rahman IŞİD'in, Irak'ta vaktiyle Saddam Hüseyin'in hava kuvvetlerinde görev yapan ve şimdi kendisine katılan askeri pilotları eğitimci olarak kullandığını söylüyor ve "İnsanlar havaalanı çevresinde uçakların defalarca inip kalktığını havada tur atıp yeniden havaalanına döndüğünü gördüklerini anlatıyor" açıklamasını yapmıştı.
İddialarda kaç eski Iraklı pilotun IŞİD'e katıldığı belirtilmiyor. Ama kendisini İslam Devleti diye adlandıran IŞİD'in elindeki uçaklarla ilgili bilgiler var.

SURİYE ORDUSUNUN 3 UÇAĞINA EL KOYDU
Kahire'deki BBC muhabiri Sally Nabil, IŞİD'in elinde, daha önce Halep ve Rakka'da Suriye ordusuna ait üslere yaptığı baskınlarda el koyduğu üç savaş uçağı bulunduğunu hatırlatıyor.
Associated Press Ajansı (AP), fotoğrafın otantik olup olmadığını kontrol ettikten sonra, detayların muhabirlerinin geçtiği haberlerle tutarlı olduğunu söyleyerek yeniden yayınladı.
Ajans, görüntünün Rakka'daki Suriye ordusuna ait Tabqa hava üssünün IŞİD tarafından ele geçirilmesi ardından örgütün ele geçirdiği bir savaş uçağına ait olduğunu söylüyor

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 00:53

İLGİLİ HABERLER