Dünya
  • 14.5.2018 21:00

İsrail katliamından dehşet görüntüler

ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü 'İsrail'in başkenti' olarak tanıma kararı sonucu Tel Aviv'den taşınan büyükelçilik bugün Kudüs'te açıldı. Gazze sınırında düzenlenen protestolarda İsrail'in müdahalesi sonucu ölenlerle yaralananların sayısı kat be kat arttı. Gazze 2014'ten beri en kanlı günü geçirdi.

20.30: Abbas, Gazze'de öldürülenler için 3 günlük yas ilan etti.

ACİL TIBBİ YARDIM ÇAĞRISI

17.00: Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı, her dakika yaralı sayısının arttığı bölgedeki hastanelerde tıbbi malzeme konusunda ciddi eksiklikler yaşandığını belirterek 'acil yardım' çağrısında bulundu.

İSRAİL'DEN HAMAS'A HAVA SALDIRISI

16.55: İsrail savaş uçakları, Gazze'de Hamas tesisi olduğu öne sürülen hedeflere savaş uçaklarıyla hava saldırısı düzenledi.

FKÖ GENEL GREV İLAN ETTİ

16.30: Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ), Gazze'deki şehitlerin yasını tutmak için yarın tüm Filistin topraklarında genel grev ilan etti. Batı Şeria'da da Filistinlilerle İsrail güvenlik güçleri çatışmaya devam ediyor.

ÇOCUKLAR VE ENGELLİLER DE ÖLDÜRÜLDÜ

16.24: Gazze Sağlık Bakanlığı, ölü sayısının 41'e yükseldiğini, en az 5'inin 18 yaşından küçük olduğunu, birinin de kız çocuğu olduğunu duyurdu. Kurbanlardan birinin de tekerlekli iskemleye bağımlı bir engelli olduğu belirtildi. Yaralılardan 772'sinin durumunun ciddi olduğu, 86'sının ağır yaralı olduğu kaydedildi.

16.20: Uluslararası Af Örgütü, Twitter'dan, ''Gazze'de uluslararası hukukun ve insan haklarının iğrenç şekilde çiğnenmesine tanıklık ediyoruz. Bu derhal sona ermeli'' çağrısını yaptı.

KALIN: UTANÇ DUVARINDA YENİ LEKE

16.05: Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Twitter'dan paylaşımda bulundu: ''Bugün İsrail’in işgal altındaki Filistin topraklarında şehit ettiği her bir Filistinli, İsrail’in utanç duvarına eklenen yeni bir cinayet, yeni bir lekedir. Dünyanın bu sistematik yok etme barbarlığı karşısındaki sessizliği de ayrı bir utanç tablosudur."

HARİRİ'DEN ABD'YE KINAMA: KATLİAMLARI TETİKLEYEN BİR ÇIKMAZ

16.00: Lübnan Başbakanı Saad Hariri, Twitter'dan, Kudüs'ün 'İsrail'in başkenti' ilan edilmesini reddeden duruşlarını yinelediklerini belirtip ''ABD'nin büyükelçiliğinin Kudüs'e taşınmasını, bölgedeki tüm barışçıl süreçleri çıkmaza sürüklemek olarak görüyoruz'' dedi. 'İsrail'in Filistin halkına karşı daha çok katliam yapmasını tetikleyen ABD'nin adımını kınadıklarını', yüz milyonlarca Arap, Müslüman ve Hristiyanın öfkesine neden olan ve dünya toplumlarının hepsini tehdit eden aşırılığın artmasına sebep olan bu karardan derin üzüntü duyduklarını dile getiren Hariri, şu çağrıyı yaptı: ''Filistinli kardeşlerimizle meşru mücadelelerinde tam bir dayanışma içinde olduğumuzu teyit ediyor ve uluslararası toplumu bu korkunç katliamları durdurmak için acil harekete geçmeye davet ediyoruz. Uluslararası topluma, başkenti Kudüs olan devletlerini kurmaya çalışan Filistinlilere yardım etmeleri çağrısında bulunuyoruz.''

 FİLİSTİN HÜKÜMETİNDEN ULUSLARARASI TOPLUMA ÇAĞRI

15.36: Filistin Hükümet Sözcüsü Yusuf Mahmud, İsrail hükümetini 'İsrail işgaline karşı kahramanca direnen Gazzelilere karşı korkunç bir katliam düzenlemekle suçladı. Mahmud, uluslararası toplumu bu korkunç katliamı durdurmak için müdahale etmeye çağırdı.

GERÇEK MERMİLERLE YÜZLERCE KİŞİ VURULDU

14.31: İsrail işgali altındaki Batı Şeria'nın Kalendiya askeri kontrol noktasında Filistinlilerin protesto yürüyüşüne İsrail güvenlik güçleri müdahale etti. Doğu Kudüs ile Batı Şeria arasındaki Kalendiya'da toplanan bir grup Filistinliye İsrail askerleri gerçek mermi ve göz yaşartıcı gazla saldırdı. Filistinliler, İsrail askerlerinin müdahalesine taşla karşılık verdi. Batı Şeria'nın El Halil ve Beytüllahim şehirlerinde düzenlenen protestolara da İsrail askerleri müdahale etti.

14.26: Filistin Kızılayı, İsrail güvenlik güçlerinin Gazze sınırındakilere gerçek mermi, şarapnel, gaz kapsülleri ve göz yaşartıcı gazla saldırdığını duyurdu. Yaralılardan en az 253'ünün gerçek mermiyle vurulduğunu belirtti.

14.21: Gazze'de Filistinlilerin can kaybı 18'e çıktı. Kurbanlardan biri 14 yaşında bir erkek çocuğu.

ALMANYA: KUDÜS HEM İSRAİL HEM DE FİLİSTİN'İN BAŞKENTİ OLMALI

14.13: Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Adebahr, ''Kudüs'ün hem İsrail'in hem de Filistin'in başkenti olması şeklinde bir çözüm getirilmelidir'' dedi. Adebahr, Kudüs'teki ABD Büyükelçiliği açılışına hangi Alman yetkililerin katılacağı sorusunu, ''Ortadoğu politikalarıyla ilgili tutumumuzda şüphe uyandırmamak için Almanya Büyükelçisi İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun dün akşam verdiği resepsiyona katılmadı. Bugünkü açılış törenine de hiçbir Alman diplomat davet edilmedi'' diye yanıtladı.

Güncellenme Tarihi : 16.5.2018 02:02

İLGİLİ HABERLER