Dünya
  • 14.2.2016 22:42

İsrail'e göre Suriye'nin bölünmesi tek çözüm

İsrail Savunma Bakanı Yaalon, Suriye’de çözüm konusunda ‘çok karamsar’ olduğunu söyledi. İsrail İstihbarat Bakanlığı Genel Direktörü Ram Ben-Barak da “Suriye'de bölünmekten başka çözüm görünmüyor” dedi.

Münih Güvenlik Konferansı’nın üçüncü ve son gününde konuşan İsrail Savunma Bakanı Moşe Yaalon, Suriye için uluslararası ateşkes planının başarı sağlama ihtimalinden şüphe duyduğunu söyledi. Ülkenin mezheplere göre ayrılmasının kaçınılmaz göründüğünü, belki de bunun Suriye için daha iyi olduğunu ifade etti.

Avrupalı mevkidaşları ve Ürdün Kralı Abdullah ile görüştükten sonra konuşan Yaalon, “Ne yazık ki, kronik istikrarsızlığı çok uzun bir süre boyunca göreceğiz. Herhangi bir büyük strateji, Suriye’yi yeniden birleştireceğini iddia ediyor. Yumurtadan nasıl omlet yapıldığını biliyoruz; ama omletten nasıl yumurta elde edilebileceğini bilmiyorum” ifadelerini kullandı.

Suriye’de çözüm konusunda ‘çok karamsar’ olduğunu söyleyen Yaalon, “DAEŞ yenilmediği sürece, Suriye’deki ve Ortadoğu’daki Sünni sorunu çözülmeyecek" dedi.

İsrail Ordu Radyosu’na konuşan İsrail İstihbarat Bakanlığı Genel Direktörü Ram Ben-Barak da “Suriye'de bölünmekten başka çözüm görünmüyor. Bence Suriye’de herkes yaşadığı yeri kontrol etmeli. Yüzde 12’yi oluşturan Alevilerin, yarım milyonunu öldürdüğü Sünnileri yöneteceği bir durumun nasıl sağlanabileceğini düşünemiyorum. Bu bir çılgınlık” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Reuters

Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 16:13

İLGİLİ HABERLER