Dünya
  • 14.2.2018 10:51

İşte ABD Kongresine sunulan istihbarat raporu

ABD Kongresine sunulan istihbarat raporu

Raporda YPG'nin Suriye'de özerk bölge arayışında olduğu ve YPG'nin, PKK'nın Suriye'deki milis gücü olduğu belirtiliyor.

ABD Kongresi'ne sunulan istihbarat raporunda YPG'nin "PKK'nın Suriye'deki milis gücü" ve "otonom bir bölge arayışında" olduğu belirtildi.

ABD ve Türkiye arasında YPG nedeniyle büyük bir gerginlik yaşanıyor. Konu dün AK Parti grup toplantısında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da gündemindeydi. Erdoğan YPG'ye destek veren ABD'ye çok sert sözlerle tepki gösterdi.

Diğer yandan ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson yarın Türkiye'ye geliyor. Bu ziyaret öncesinde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavoğlu bir 'iki seçenek kaldı ya ilişkileri düzelteceğiz ya da tamamen bozacağız' dedi.

ABD Ulusal İstihbarat Direktörü Daniel Coats’ın Kongre’ye sunduğu 13 Şubat 2018 tarihli ‘Dünyada tehdit değerlendirmesi’ isimli raporun Ortadoğu bölümünde şu ifadeler yer aldı;

ÜÇ ÜLKE YPG'YE DİRENÇ GÖSTERECEK: YPG - PKK’nın Suriye’deki milisleri – muhtemelen bir çeşit özerlik arayışına girecek ancak Rusya, İran ve Türkiye’den dirençle karşılacaklar.

RUSYA VE İRAN'IN SURİYE PLANI NE?

Rusya ve İran Suriye’de uzun vadeli olarak varlık göstermeyi planlıyor; askeri üs haklarının yanı sıra petrol ve gaz arama kontratlarını garanti altına almaya çalışacaklar. İran Suriye üzerinden Lübnan’a bir kara koridoru oluşturma arayışında.

ABD İSTİHBARAT RAPORUNDA YER ALDI

ABD Kongresi'ne sunulan istihbarat raporunda YPG'nin PKK'nın Suriye'deki milis gücü olduğu ifadesi yer aldı.

YPG ÖZERKLİK PEŞİNDE

ABD Kongresine sunulan istihbarat raporunda YPG'nin "PKK'nın Suriye'deki milis gücü" ve "otonom bir bölge arayışında" olduğu belirtildi.

ABD'DEN YPG'YE KAMYONLARLA SİLAH YARDIMI

Ankara ABD'nin teröristlere destek çıkmasına karşı çıkarken, Washington ise terör örgütü PKK'nın Suriye kolu PYD'nin silahlı kanadı YPG'ye, bir başka terör örgütü olan DAEŞ'le savaştığı gerekçesiyle kamyonlarca silah verdi. ABD bunu yaparken, paravan örgüt SDG'nin başını çeken YPG'nin PKK ile doğrudan bağını gizlemeye çalıştı.

ABD DIŞİŞLERİ BAKANI GELİYOR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’u yarın akşam kabul etmesi bekleniyor. ABD’li bakan sonraki gün de mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşecek. Görüşmelerde başlıca gündem maddesi Türkiye'nin Zeytin Dalı Harekâtı ve Afrin ile ABD'li generallerin birlikte poz vermekten çekinmediği Menbiç'teki teröristler olacak.

TÜRKİYE'DEN ÜLTİMATOM

Pazartesi günü Çavuşoğlu, Tillerson'in ziyaretiyle ilgili soruya ültimatom gibi cevap vermişti:

"Bizim ABD'den beklentilerimiz açık ve nettir ve kendileriyle de bu beklentilerimizi paylaştık. Artık biz vaat istemiyoruz. Somut adımlar istiyoruz. Bu ziyarette değerlendireceğiz. Çünkü ilişkilerimiz çok kritik bir noktadadır. Ya ilişkileri düzelteceğiz,  ya bu ilişkiler tamamen bozulacak. Başka seçeneği yoktur."

ABD DIŞİŞLERİ BAKANI: ENDİŞELİYİZ!

Dün Kuveyt ziyaretinde basının karşısına geçen ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ise, Suriye’nin kuzeybatısındaki son gelişmelerden dolayı endişeli olduğunu belirtmişti. Tillerson, Zeytin Dalı Harekâtı için “Suriye’nin doğusunda DAEŞ’i yenmek için verdiğimiz savaştan uzaklaşmalara yol açtı” ifadesini kullanmıştı.

ABD’li bakan, Türkiye’nin güvenlik konusundaki meşru endişelerinin farkında olduklarını söylese de, henüz teröristlere destekten vazgeçecekleri yönünde güçlü bir sinyal vermedi.

Güncellenme Tarihi : 14.2.2018 11:00

İLGİLİ HABERLER