Dünya
  • 16.11.2018 10:18

İşte Suudi savcının yazdığı şaka gibi Kaşıkçı cinayeti iddianamesi

Suudi savcıdan Kaşıkçı cinayeti soruşturmasında 5 idam istemi..

Suudi Arabistan Başsavcısı, Suudi vatandaşı Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesiyle bağlantılı olarak tutuklanan 21 şüpheliden 11’ine suçlama yöneltildiğini açıkladı.

Başsavcılık tarafından düzenlenen basın toplantısında, Cemal Kaşıkçı’nın öldürülme emrini veren ve uygulayan 5 kişi hakkında idam cezası istenildiği bildirildi.

Açıklamada, “Türkiye’den deliller ve ses kayıtlarına erişim talebimize yanıt vermesini bekliyoruz” ifadesi kullanılırken, İstihbarat Başkan Yardımcısı’nın emriyle Kaşıkçı’nın geri getirilmesi için bir ekip oluşturulduğu belirtildi.

Kaşıkçı’nın geri getirme operasyonuna eski istihbarat danışmanın katkıda bulunduğu kaydedilen açıklamada, ayrıca Kaşıkçı’yı geri getirme operasyonunun başındaki kişinin, Kaşıkçı’yı ikna etmekte başarısız olunca onu öldürmeye karar verdiği ifade edildi.

Boğuşma esnasında, Kaşıkçı’ya yüksek dozda ilaç enjekte edildiği ve bunun sonucunda hayatını kaybettiği bilgisi verilen açıklamada, Kaşıkçı’nın cesedinin 5 kişi tarafından parçalandığı ve Konsolosluk binasının dışına çıkarıldığı bildirildi.

Sanıkların, eski İstihbarat Başkan Yardımcısı’na sahte bir rapor sunduğu bilgisi verilirken, içlerinden birinin parçalanan cesedi yerel bir işbirlikçiye teslim ettiği açıklandı.

Basın toplantısı sırasında Kaşıkçı’yı öldüren ekibin amacı hakkındaki bir soru, ekibin liderinin suçun işlendiği günün sabahında mekanı incelediği ve Kaşıkçı’nın zorla çıkarılmasının imkansız olduğu görülmesi üzerine öldürüldüğü şeklinde yanıtladı.

Son olarak açıklamada, Kaşıkçı’yı öldürmelerinin ardından cinayeti inkar eden sanıklar daha sonra suçlarını itiraf ettikleri bilgisi verildi.

Yerel işbirlikçinin bir robot resminin çizildiği kaydedilirken, bunun Türk yetkililere teslim edileceği belirtildi.

Söz konusu eski danışmana yurt dışına çıkış yasağı getirildiği ve sorgulamasının devam ettiği bildirilirken, Konsolosluğa giden ekibin asıl görevinin Kaşıkçı’nın ülkeye geri getirilmesi olduğunun altı çizildi.

Başsavcılık tarafından yapılan açıklamada, görgü tanıklarının ifadelerinin, Kaşıkçı’nın telefonundaki mesajların bir örneğinin ve İstanbul’daki Konsolosluk binasının çevresindeki kamera kayıtlarının Türkiye’den talep edildiği belirtildi.

Türk medyasında yer alan haberler hakkında ise yorum yapılmayacağı ve ceza uygulama sistemi gereği sanıkların isminin açıklanamayacağı aktarıldı.

Başsavcılık, Türk makamlarından, bu konuda elde ettikleri tüm ses kayıtları da dahil olmak üzere sahip oldukları bütün delilleri istediklerini tekrar ederek, soruşturmalarda elde edilen bilgilere ulaşmalarını sağlamak amacıyla Türk tarafı ile bu konuda özel bir işbirliği mekanizması oluşturulmasını talep ettiklerini yineledi.

Başsavcılık tarafından, Cemal Kaşıkçı davasına ilişkin gözaltında tutulan 21 sanık ile ilgili yürütülen soruşturmalarda şu sonuçlara ulaşıldığı açıklandı:

1-Olay, 29/8/2019 tarihinde, eski Genel İstihbarat Başkan Yardımcısı İstanbul’a giden ekibin liderine kurbanın ikna edilerek geri getirilmesi, ikna edilememesi halinde ise zorla geri getirilmesi emri ile başladı.

2-Bu operasyonun lideri, sözü edilen Suudi vatandaşının geri getirilmesi için ‘müzakare-istihbarat ve lojistik’ olarak 3 gruptan oluşan 15 kişilik bir ekip kurdu. Operasyon lideri, eski Genel İstihbarat Başkan Yardımcısı’na, Cemal Kaşıkçı’yı daha önceden tanıyan ve eski danışmanla birlikte çalışan bir meslektaşının müzakere grubuna başkanlık etmesini önerdi.

3-Eski Genel İstihbarat Başkan Yardımcısı, eski danışman ile söz konusu kişinin müzakere grubunun başında olmasını talep etmek için temas kurdu. Eski danışman bu talebi kabul ederek, operasyon lideri ile görüşmek istedi.

4-Eski danışman, görevle ilgili bazı faydalı bilgiler vermek amacıyla operasyon lideri ve müzakere ekibiyle bir araya geldi. Danışman, kurbanın Suudi Arabistan’a düşman ülkeler ve kuruluşlar tarafından kullanıldığına inanıyordu. Kaşıkçı’nın ülke dışındaki varlığının ulusal güvenlik için bir tehdit oluşturduğunu düşünen eski danışman, operasyon ekibine onu ülkeye geri dönmeye ikna etmeleri çağrısında bulunarak, ikna olması halinde bu görevin büyük bir başarı olacağını söyledi.

5-Operasyon ekibinin lideri, kurbanın zorla geri getirilmesi halinde, geride kalan izlerin silinmesi amacıyla adli tıp uzmanıyla temasa geçti. Adli tıp uzmanı, görev aldığı kurumun haberi olmadan bu görüşmeyi kişisel olarak yaptı.

6-Operasyon lideri, Kaşıkçı’nın zorla geri götürülmesi halinde güvenli bir yer sağlamak için Türkiye’deki bir işbirlikçi ile irtibata geçti.

7-Müzakere grubu başkanı, Konsolosluk içindeki durum hakkında bilgi aldıktan sonra ikna müzakerelerinin başarısız olması halinde kurbanın güvenli yere taşınmasının mümkün olmadığını görünce, Kaşıkçı’nın öldürülmesine karar verdi.

8- Boğuşma esnasında, Kaşıkçı’ya yüksek dozda ilaç enjekte edilmesi neticesinde hayatını kaybettiği tespit edildi.

9-Emir verenle temasa geçildi. Cinayeti işleyen 5 kişi, aynı ifadeleri kullanarak işledikleri suçu itiraf etti.

10- Kurbanın ölümünden sonra cinayeti gerçekleştirenler, konsolosluk binasının dışına çıkarmak için cesedi parçaladı.

11- Kaşıkçı’nın cesedinin parçalanmasının ardından cinayeti işleyen 5 kişi cesedi konsolosluk binasından dışarı çıkardı.

12- Cesedin parçalanmasının ardından, 5 kişinin içinden bunları yerel bir işbirlikçiye teslim eden kişi tespit edildi.

13-Cesedi yerel işbirlikçiye teslim eden sanığın ifadesine dayanarak, işbirlikçinin robot resmi çizildi.

14-Kurbanın giysilerini giyip, saat ve gözlüğünü takarak binadan çıktıktan sonra onları atan kişi ile yanında bulunan iki kişi tespit edildi.

15-Konsolosluk binasındaki güvenlik kameralarını devre dışı bırakan kişi tespit edildi.

16-Cinayeti işleyenlere lojistik destek sağlayan 4 kişi tespit edildi.

17-Operasyon liderinin, müzakere grubu ve öldürme kararı veren lideriyle, eski Genel İstihbarat Başkan Yardımcısı’na, kurbanın, müzakere ve zorla geri götürme operasyonunun başarısız olmasından sonra Konsolosluk binasından çıktığını içeren ifadelerin yer aldığı sahte bir rapor sunma konusunda anlaştığı tespit edildi.

 

Güncellenme Tarihi : 16.11.2018 10:52

İLGİLİ HABERLER