Dünya
  • 26.8.2016 01:38

Japonya bu seks kölelerine 90'ar bin dolar ödeyecek

Japonya, İkinci Dünya Savaşı sırasında Japon askerleri tarafından ‘seks kölesi’ olarak kullanılan Güney Koreli kadınlara toplam 9.9 milyon dolar tazminat ödeyecek. Güney Kore Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, ödenecek paranın geçen ay kurulan vakfa yakın zamanda aktarılacağı belirtildi.

Bu fondan, hayatta olan 46 kadına 90 biner dolar, yaşamını yitiren 199 kadının ailelerine de 18 biner dolar yardım yapılacağı ifade edildi.

Japonya'dan seks kölesi olarak kullandığı kadınlar için tazminat Tokyo ve Seul yönetimleri arasında Japon askerlerin köle olarak kullandığı kadınlar meselesine ilişkin uzun süre devam eden görüşmelerden sonra geçen yıl aralık ayında anlaşmaya varılmıştı.  İki hükümetin ‘geri dönülemez’ sıfatıyla imza attığı anlaşma çerçevesinde Japonya, Seul Büyükelçiliği önünde bulunan ve ‘seks kölesi’ kadınları temsil eden heykelin kaldırılmasını talep ediyor. Japonya’nın ‘düşmanlığı körüklediğini’ iddia ettiği heykelin akıbeti için, Güney Kore Meclisi’nde bir oylama yapılacak. Ocak 1992'den beri her çarşamba öğle saatlerinde hayattaki köle kadınların düzenlediği gösterilerin devam edip etmeyeceği ise henüz belirsiz.

 

Güncellenme Tarihi : 26.8.2016 01:58

İLGİLİ HABERLER