Dünya
  • 24.2.2015 01:35

Kadının olmayan bacağından ağrı geliyor

41 yaşındaki Sue Cook, geçirdiği bir trafik kazasında sol bacağını kaybetti. Sol bacağı dizinden kesilen kadına özel bir protez takıldı.
Diz ekleminin ortasından itibaren ampute olan kadın proteze alışırken alışılmadık bir durum gelişti. Kadının olmayan bacağından yani protez olan kısmından ağrı ve yanma başladı.
Bacağı olmadığı için diz altındang elen bu yanma ve acı dayanılmaz bir hal alınca, hastaneye başvurdu.
Kadının bacağını inceleyen doktorlar bunun fantom uzuv ağrısı olduğunu bildirdi. Organı kopan her 10 kişiden 8 kişide görülen bu durum aslında çok ilginç.
Bir organ kesilse veya olmasa bile beyin o arfanı varmış gibi davranıyor.
TIP alemi bunun beynin veya sinirlerin alğısı olarak değerlendirse de İslami kesimler bunun ruhun bir özelliği oludğunu savunuyor. Vücut bir parçasını kaybetse bile ruhun her zaman tam ve eksiksiz olduğunu belirten alimler, bocak veya kol olmayınca ortaya çıkan bu ağrı veya yanmanın ruhla ilgili olduğunu belirtiyor

Fantom (Hayalet) Ağrısı nedir?

Fantom ağrısı bir uzvun kesilmesinden sonra sanki kesilen uzuv yerinde duruyor ve ağrımaya devam ediyormuş gibi ağrı hissedilmesidir. Genellikle kol veya bacak kesilmelerinden sonra ortaya çıkar. Ancak memenin, gözün ya da son bağırsağın çıkarıldığı operasyonlardan sonra da görülebilir. Ayrıca fantom ağrısı doğuştan kolu ya da bacağı olmayanlarda da ortaya çıkabilmektedir.

Vücutta bir uzuv herhangi bir nedenle kesildikten sonra üç değişik ağrı durumu ortaya çıkar.
•Fantom ağrısı: Kesilen uzuvda ağrı
•Güdük ağrısı: Uzuv kesildikten sonra kalan parçada oluşan ağrı
•Fantom hissi: Kesilen uzuv hala yerindeymiş hissi. Beraberinde yanma ve karıncalanma da bulunabilir.

Fantom ağrısı hava değişiklikleri, uzuv kesildikten sonra kalan parça üstüne baskı, duygusal stres ve yorgunluk gibi nedenlerle tetiklenir.

Ağrı operasyondan birkaç gün sonra başlar. Bazı hastalarda zamanla azalma gösterip ortadan kalksa da bazen uzun yıllar boyunca devam edebilir.

Fantom ağrısının nedeni tam olarak bilinmemektedir. Önceleri bu ağrının hastanın sakatlığı kabul etmemesine bağlı psikolojik kökenli bir ağrı olduğu düşünülmüşse de yapılan araştırmalarla ağrının kaynağının tam olarak psikolojik nedenler olmadığı ortaya çıkarılmıştır. Beynin ağrıyla ilgili merkezlerinin bu ağrıyı ortaya çıkardığı düşünülmektedir.

Kolun ya da bacağın kesilmesinden önce ilgili uzuvda uzun süre ağrı çeken hastalarda fantom ağrısı daha yaygındır.
 

 

 

Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 21:57

İLGİLİ HABERLER