Dünya
  • 22.3.2018 02:19

Kaseti çıkan devlet başkanı istifa etti

Peru'da Kongre'nin, görevi kötüye kullanma suçlamasıyla  hakkında kovuşturma işlemlerinin başlatılmasına karar verdiği Devlet Başkanı  Pedro Pablo Kuczynski kongreye istifasını sundu.

Kuczynski, televizyondan yaptığı açıklamada, Peru'nun gelişmesinde  engel teşkil etmek istemediğini dile getirerek görevinden istifa ettiğini  açıkladı.

Görevden alınması için kongrede yarın yapılması planlanan oylama  öncesinde, "muhalifler tarafından haksız yere suçlu gösterildiğini" belirterek  istifasını sunan Kuczynski, "Ne ülkemin ne de ailemin son zamanlardaki  belirsizlik yüzünden sıkıntı çekmesini istemiyorum." dedi.

Kuczynski, geçiş sürecinin Peru anayasasına uygun şekilde olacağını  belirtti.

Kongrenin, Kuczynski'nin istifasını kabul etmesi halinde devlet  başkanlığı görevi Devlet Başkanı Yardımcısı Martin Vizcarra'ya geçecek.

Video skandalı

Kuczynski'nin bazı müttefiklerinin, devlet başkanının görevden  azledilmesinin önüne geçmek için bir milletvekilinin desteğini almaya  çalıştığının öne sürüldüğü gizlice çekilmiş videolarının ortaya çıkması, ülkedeki  siyasi krizi derinleştirmişti.

Ana muhalefet partisi tarafından sunulan videolardaki görüntülerde,  aynı zamanda üst düzey bir hükümet yetkilisi olan Kuczynski'nin avukatının ve  eski Devlet Başkanı Alberto Fujimori'nin oğlunun, milletvekili Moises Mamani'yi,  bölgesindeki kazançlı eyalet sözleşmeleri karşılığında devlet başkanını  desteklemeye ikna etmeye çalıştığı iddia ediliyordu.

Kuczynski hakkında, 16 Aralık'ta görevini kötüye kullandığı  suçlamasıyla meclis soruşturması açılması yönünde önerge verilmişti.  Kuczynski'nin görevden alınması için 22 Aralık'ta kongrede yapılan oylamada, azil  için gerekli 87 oya ulaşılamamıştı.

Kongrede 15 Mart'ta yapılan oylamada ise 15 milletvekiline karşı 87  milletvekili, Kuczynski hakkındaki yasal sürecin başlatılması yönünde oy  kullanmış, 15 milletvekili ise oylamada çekimser kalmıştı.

Yarın yapılması planlanan oylamada Devlet Başkanının görevinden  alınması için kongrenin 87 üyesinin onayı gerekiyor.

Kuczynski hakkındaki iddialar

Kuczynski'nin Brezilya inşaat firması Odebrecht'ten rüşvet aldığı  iddia ediliyor.

Peru Devlet Başkanı, bu iddiaları yalanlayarak 2004-2007 yıllarında  Odebrecht'in, şahsına ait danışmanlık şirketine yaptığı ödemelerle ilişkisi  olmadığını ve görevinden istifa etmeyeceğini açıklamıştı.

Danışmanlık şirketi Westfield Capital'e, o dönemde Odebrecht'in  öncülük ettiği konsorsiyumdan yaklaşık 800 bin dolar ödeme yapıldığı ortaya  çıkmıştı.

Güncellenme Tarihi : 22.3.2018 02:22

İLGİLİ HABERLER