Dünya
  • 17.12.2014 14:37

Katliam yapılan okuldan dehşet görüntüler

141 kişinin ölümüyle sonuçlanan Okul baknını gerçekleştiren Taliban grubunun da görüntüleri yayınlandı. Vicdansız militanlar katliam öncesi pozlar verip kameralara sırıtmış.

Pakistan'ın kuzeybatısındaki Peşaver kentinde dün sabah bir okulu basan Taliban militanlarının 132'si çocuk en az 141 kişiyi öldürmesinin ardından ülke yasta.

Hayatını kaybedenler, toprağa verilmeye başlandı.

Yaralı çocukların aileleri de hastanelerin önünde bekliyor.

Pakistan Başbakanı Nawaz Şerif üç günlük yas ilan etti. Şerif "Çocuklarımızın dökülen her damla kanının intikamını alacağız" diye konuştu.

Pakistan ordusu ise bölgedeki militanlara yönelik saldırılar düzenledi.

Saldırı, Taliban'ın Pakistan'da şimdiye dek düzenlediği en ölümcül saldırı. 8 saat süren okul baskınına, Afganistan'daki Taliban'dan da kınama geldi.

Dünya liderleri de saldırıyı kınayan mesajlar yayınladı.

Türkiye de Pakistan'daki saldırı dolayısıyla bir günlük yas ilan etti.

Ordu saldırının, bomba düzenekli yelekler giymiş yedi militan tarafından yapıldığını ve saldırganların tel örgüyü keserek okula girdiklerini açıkladı.

Militanların ilk olarak öğrencilerin sınava girmekte olduğu konferans salonuna saldırdıkları, ardından sınıf sınıf gezerek kurban aradıkları bildiriliyor.

Yetkililer genelde ordu personelinin çocuklarının devam ettiği okuldaki en büyük öğrencilerin 16 yaşında olduğunu söyledi.

Baskın sırasında okulda yaklaşık 500 öğrenci bulunuyordu.

7 saldırganın da askerler tarafından öldürüldüğü saldırıda, 125 kişi de yaralandı.

Taliban: Operasyonlara yanıt

Taliban sözcüsü Muhammed Khurasani, baskının "Taliban'ı hedef alan ordu operasyonları nedeniyle yapıldığını" açıkladı. Khurasani, ordunun "Taliban üyelerinin eşlerini ve çocuklarını öldürdüğünü, evlerini yaktığını" söyledi.

Pakistan ordusunun Kuzey Veziristan ve çevresinde sürdürdüğü operasyonlarda yüzlerce Taliban militanının öldüğü tahmin ediliyor.

Yusufzay: Bizi asla yenemeyecekler

Geçen hafta Nobel Barış Ödülü'nü törenle alan Pakistanlı aktivist Malala Yusufzay da saldırı sonrası yazılı bir açıklama yaptı.

Malala Yusufzay açıklamasında, "Peşaver'de yapılan, mantıksız ve soğukkanlı terör eylemi nedeniyle çok üzgünüm. Her şey ortada. Okula giden masum çocukların böylesine bir korkunç bir olayla ne işi olabilir? Bu zalim ve korkakça eylemi kınıyorum. Bu korkunç olaya karşı takdire şayan bir çaba gösteren hükümetin ve Pakistan silahlı kuvvetlerinin yanında duruyorum. Dünyadaki milyonlarca kişiyle birlikte, kardeşlerimin yasını tutuyoruz. Ama bizi hiçbir zaman yenemeyecekler" ifadelerini kullandı.

Pakistanlı kızların okula gitmesi için mücadele veren Yusufzay, 9 Ekim 2012 tarihinde okuldan eve dönerken Taliban'ın düzenlediği silahlı saldırıda başından ve boynundan vurulmuştu.

Taliban'ın saldırısı ise yerel saatle sabah 10.00 sularında askeri üniforma giyen militanların okula girişiyle başladı.

Saldırı öncesinde okulda görevli Mudassir Awan, okulun duvarlarına tırmanan kişiler gördüğünü söyledi.

Reuters Haber Ajansı'na konuşan Awan, "Duvardakilerin çocuklar olduğunu düşündüm, oyun oynadıklarını sandım" dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ardından bu kişilerin üzerinde silahlar olduğunu fark ettik. Ateş etmeye başladıklarında, önce sınıflara koştuk. Onlar da sınıflara giriyor ve çocukları öldürüyorlardı."

'İlk yardım eğitimi sırasında saldırdılar'

Saldırıdan kurtulan bir erkek çocuğu, 10 kişilik arkadaş grubuyla saklanmaya çalıştıklarını ancak bir tek kendisinin başarabildiğini ifade etti.

Yerel Geo TV kanalına konuşan bir okul görevlisi ise okulun toplantı salonunda askeri ekibin çocuklara ilk yardım eğitimi verdiğini belirtti ve militanların bu salona girdiklerini aktardı.

Okulun etrafındakiler öğrenci ve öğretmenlerin çığlıklarını duyduklarını söyledi.

Güvenlik güçlerinin müdahalesi sırasında da çok sayıda patlama ve silah sesi duyulduğu, ardından okulun önündeki ambulansların yaralıları hastaneye taşımaya başladığı belirtildi.

Olay yerinde bir helikopterin dolandığı, kentteki ana caddelerin trafiğe kapatıldığı da kaydedildi.

'Ölü taklidi yaparak kurtuldu'

BBC'ye konuşan Shireen Khalid Wadud, arkadaşının 13 yaşındaki kızının saldırı sırasında okulda bulunduğunu ve ölü taklidi yaparak kurtulduğunu söyledi ve ekledi:

"Arkadaşımın kızı, sınıftan kurtulabilen tek kişi olmuş. Silahlı adamlar sınıftan çıkınca koşarak kaçmayı başarmış. Bacağından yaralanmış ama yarası ciddi değil. Şimdi hastanede. Ama çok korkmuş."

Lady Reading hastanesinden bir doktor, yaralı öğrencilerin çoğunun durumunun ciddi olduğunu, aralarında birkaçının başından yaralandığını aktardı.

Hastaneler kan bağışı çağrısında bulundu. Gönüllüler bağış için hastane önünde sıraya girdi.

Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 23:33

İLGİLİ HABERLER