Dünya
  • 1.7.2014 16:44

Kolostomi torbasıyla bikini inadı

Makyaj sanatçısı Bethany Townsend'ın karnında bağlı Kolostomi torbasıyla bikinili olarak güneşlendiği fotoğraf 9 milyon kişiye ulaştı..
Öncelikle Kolostomi torbasıyla nedir ve ni işe yanıyor?
Kolostomi, kalın bağırsağın karın duvarına açılmasıdır. Karın duvarına yapıştırılacak özel bir torba ile dışkının birikmesi sağlanıyor. Kolostomi ve torba, rektum kanseri hastalarının en büyük kabusudur. 
Kısaca dışkının bağırsakla değil dışarıdan el ile atılmasıdır. Bunun için de torbalar kullanılır.
23 yaşındaki bu kadının derdi kanser değil daha fena bir durum. Genç kadın Crohn hastalığına yakalandı.Bu hastalık nedeniyle dışkısını karnından bu torbalarla çıkarmak zorunda.
Genç kadın bu korkunç rahatsızlığı için şimdi bağırsak nakli çakılmalarından bir olumlu sonuç çıkmasını umuyor.

Crohn hastalığı (Latince enterocolitis regionalis), kronik ve iltihabi bir bağırsak hastalığıdır. Ağızdan anüse kadar sindirim sisteminin herhangi bir bölümünde ya da aynı anda birkaç farklı bölümünde aralıklı iltihaplar ile kendinı gösterir. Bulaşıcı olduğu kanıtlanamamıştır. Bir diğer kronik iltihabi bağırsak hastalığı olan ülseratif kolit ile beraber bu grubun ana öğelerini oluştururlar. Her yıl 100.000 kişiden 5-7'si bu hastalığa yakalanır. Sıklığı kuzeye gidildikçe artar. Onlu, yirmili yaşlarda ve 45 ile 65 yaşları arasında daha çok görülmektedir. Ancak her yaş grubundan insan bu hastalığa yakalanabilir.
Şu anda, hastalığın sebepleri, oluşumu ve gelişimi net olarak bilinmemektedir. Genel kanı genetik yatkınlık ve çevresel faktörlerin hastalığı tetiklediği yönündedir. Aynı zamanda bir özbağışıklık hastalğı olarak da sınıflandırılır. Bunun sebebi hastalığın bağışıklık baskılayıcı ilaçlara verdiği olumlu tepkidir.
Diğer olası sebeplerin aşırı temizlik ve sağlık standardlarının bağırsak florası üzerindeki etkisi, psikosomatik faktörler veya hayvanlarda da Johne hastalığına sebep olan mikobakteri türleri ile ilgili olduğuna inanılmaktadır. Kadın ve erkeklerde dağılımı aynıdır. Sigara içenlerin bu hastalığa yakanlanma riskleri içmeyenlere göre daha fazladır.

 

 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 03:44

İLGİLİ HABERLER