Dünya
  • 14.5.2018 21:14

Kudüs elçiliğini Trump'un kızı açtı

Elçiliğin açılışını Trump'un kızı yaptı..
ABD Başkanı Donald Trump'ın 6 Aralık'ta Kudüs'ü 'İsrail'in başkenti' olarak tanımasından yaklaşık 5.5 ay sonra ABD Büyükelçiliği Tel Aviv'den taşınarak Kudüs'te açıldı. İsrail'in kuruluşunun 70. yıldönümünde gerçekleşen resmi açılışa Trump'ın kızı ve damadı da katıldı.

ABD, Tel Aviv'deki büyükelçiliğini, Birleşmiş Milletler kararlarına göre işgal altındaki Kudüs'e törenle taşındı. ABD'nin Kudüs Konsolosluğu artık Kudüs Büyükelçiliği olarak hizmet verecek.

Resmi açılış törenine İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, ABD tarafından Dışişleri Bakan Yardımcısı John Sullivan, Hazine Bakanı Steven Mnuchin, Trump'ın damadı ve başdanışmanı Jared Kushner ile kızı ve danışmanı Ivanka Trump'ın yanı sıra 4 Cumhuriyetçi senatör katıldı. Demokratlardan hiçbir senatörün törende yer almaması dikkat çekti.

TRUMP'IN 'IRKÇI' DİNİ DANIŞMANI DA TÖRENDE KONUŞTU

Trump, 'Yahudilerin cehenneme gideceğini' savunan ruhani danışmanı, Baptist rahip Robert Jeffress'i de törene yolladı. Jeffress, törende kürsüye çıkan ikinci konuşmacı oldu.

Törene davet edilen 86 ülkenin büyükelçiliğinden sadece 32'si büyükelçi veya diplomat düzeyinde katıldı.

​Trump'ın önceden kaydedilmiş mesajı video bağlantısıyla yayımlandı.

TRUMP: İSRAİL KENDİ BAŞKENTİNE KARAR VERME HAKKINA SAHİP

Elçiliğin resmen açıldığını ilan eden Trump, davetlilere ''Tebrikler. Bu gerçekten çok büyük bir çabaydı'' diye seslendi.

İsrail'in tüm diğer ülkeler gibi kendi başkentine karar verme hakkı olduğunu, İsrail'in kuruluşundan beri Kudüs'ü başkent olarak kabul ettiğini, İsrail'in zaten Kudüs'ten yönetildiğini savunan Trump, "İsrail her bağımsız ülke gibi kendi başkentini kararlaştırma hakkına sahiptir. İsrail'in başkenti Kudüs'tür" dedi.

Bunu kabul etme ve Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararının kendisine ait olduğunu vurguladı. Elçiliği planandan çok daha hızla açtıklarına dikkat çekti.

TRUMP: KALICI BARIŞA SADIĞIZ

Harem-üş Şerif, Kubbet-üs Sahra dahil Kudüs'teki kutsal yerlerin mevcut statükosunun korunmasına bağlı olduklarını söyleyen Trump, ABD'nin İsrail'e desteğinin devam edeceğinin altını çizdi.

Filistin ile İsrail arasında kalıcı bir barıştan yana olduklarından söz edip "ABD kalıcı barışın sağlanmasına sadık kalmaya devam ediyor'' dedi.

Trump, konuşmasının yayımlanmasının ardından Twitter'dan mesaj da paylaştı: ''İsrail için büyük gün. Tebrikler!''

DAMAT KUSHNER: ABD'NİN GÜVENİLİRLİĞİNİ KANITLADIK

Kürsüye gelen Trump'ın Yahudi asıllı damadı ve başdanışmanı Jared Kushner, 'Kudüs'ün İsrail'in başkenti olduğu gerçeğinin nihayet tanındığını' söyledi. Kushner ''Büyükelçiliğimizi Kudüs'e taşıyarak dünyaya bir kez daha ABD'nin güvenilir olduğunu gösterdik'' iddiasında bulundu.

'EN BÜYÜK DOSTUMUZSUNUZ'

Ardından kürsüye çıkan ​İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Amerikan heyetine ''Bugün yeryüzündeki en güçlü ülkenin, en büyük müttefiğimizin büyükelçiliği burada açıldı. Sizden daha büyük dostumuz yok, İsrail'in ve Kudüs'un yanındasınız'' diye seslendi.

'MUZAFFER BİR GÜN'

Trump'ın kızı ve damadına ''Sizin bugün buradaki varlığınız, bunun Trump yönetiminin yanısıra sizin için de kişisel olarak ne kadar önemli olduğunu gösteriyor'' diye hitap etti.

''Ne büyük bir gün, ne muzaffer bir gün, tarihi bir gün'' vurgusu yapan Netanyahu, Trump'a ''Tarih yazdınız'' diye seslendi.

'KUDÜS'TEYİZ VE BURADA KALACAĞIZ'

''Nesiller boyu ulusal hafızamıza kazınacak bir gün'' diye devam eden Netanyahu, ''Tapınak Dağı ellerimizde. Kudüs'teyiz ve burada kalacağız. İsrail ordusu bizi koruyor'' diye konuştu.

Sözleri tezahürat ve alkışlarla kesilen İsrail Başbakanı, Küdüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıyıp elçiliği açan ABD Başkanı olarak Trump'a defalarca teşekkür etti, 'ABD'nin Kudüs'teki ilk büyükelçisi olma onurunu taşıyan' David Friedman'a teşekkürü de unutmadı.

'EBEDİ BÖLÜNMEZ BAŞKENT'

Netanyahu, ''Kudüs daima Yahudi halkının, Yahudi devletinin başkentiydi'' diyerek bunun yadısınamaz bir hakikat olduğunda ısrar etti.

Bu tez üzerinden barışın ancak hakikate ve adalete dayanarak sağlanabileceğini söyledi.

Kudüs'ü 'Yahudi halkının, İsrail'in bölünmez ebedi başkenti' olarak niteleyen İsrail liderinin ''Tanrı Amerika Birleşik Devletlerini korusun, Tanrı İsrail'in edebi bölünmez başkenti Kudüs'ü korusun'' diye sonlandırdığı konuşması çılgınca alkış aldı.

Güncellenme Tarihi : 14.5.2018 21:20

İLGİLİ HABERLER