Dünya
  • 7.11.2014 00:10

Kurtboğan çiçeği bahçıvanı öldürdü

İngiltere'nin Hampshire'da 7 milyon dolarlık bir malikanenin bahçesinden sorumlu olan bahçıvan, yapılmaması gereken bir hatayı yaptı..
Eski girişim kapitalist Christopher Ogilvie Thompson ve eşi Katherine ait olan makanenin bahçesindeki  Aconitum adlı ülkemizdeki adıyla kurtboğan çiçeğini avcunun içerisinde ovan bahçıvan kısa süre sonra hayatını kaybetti. 33 yaşındaki bahçıvan, korkunç derece zehirli olan bu çiçeğin vücuduna saldığı toksitlerle ani kalp durmasına uğradı.
Eldivensiz olarak dokunduğu çiçek kısa sürede canından etti.

Kurtboğan (Aconitum), düğün çiçeğigiller (Ranunculaceae) familyasından çok zehirli bir bitki cinsidir.Kurtboğan, 50-199 cm yükseklikte, çok yıllık, otsu bitkilerdir. Çiçekleri sarı, morumsu ya da koyu mavi renkte olabilir. İçerdikleri alkoloitlerden dolayı çok zehirlidirler.Türkiye'de 4 türü bulunur: A. anthora, A. cochleare, A. nasutum, A. orientale.

Halk arasında Kurtboğan (Kaplanboğan) olarak bilinen bu bitki daha çok Kars ve Erzurum bölgelerinde yetişmekte olup bölgenin halkı tarafından romatizmal ağrı kesici olarak kullanılmaktadır.

Bu bitki hakkında bilmemiz gereken en önemli şey, Kurt boğan otunun çok zehirli bir bitki olduğudur.
Kurt boğan otu, etkisini içerdiği zehirli alkoloidler sayesinde kardiyak dokulardaki, nöral dokulardaki ve kas dokularındaki hücrelerde bulunan sodyum kanallarını etkileyerek gösterir. Kardiyak kaslardaki sodyum kanallarının ani şekilde etkilenmesi sonucu taşiaritmi gibi kalp ritim bozuklukları görülür.

Kurtboğan otunun oral ve topikal kullanımı kesinlikle güvenli değildir. Çünkü bu bitkiyi, tamamiyle zehirsizleştirmek çok zordur.

Bir uzmana danışmadan kesinlikle bu tip bitkileri kendi üzerinizde veya bir başkası üzerinde uygulamayın.

 

 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 00:29

İLGİLİ HABERLER