Dünya
  • 24.9.2017 10:41

Kuzey Kore'den ABD'ye 'roket' tehdidi

Kuzey Kore Dışişleri Bakanı Ri Yong Ho, New York'ta yaptığı açıklamada Kuzey Kore'nin Pasifik Okyanusu'nda hidrojen bombası denemesi yapacağını bildirdi.

Birleşmiş Milletler (BM) 72. Genel Kurulu görüşmeleri için New York'a gelen Kuzey Kore Dışişleri Bakanı Ri Yong Ho, ABD'nin bombardıman savaş uçaklarını uluslararası hava sahasında uçurmasının ardından açıklamada bulundu. Ri Yong Ho, ABD'ye "en üst düzey" eylem ile verilecek cevabın, "Pasifik'te güçlü bir hidrojen bombası denemesi olabileceğini" söyledi. Kim Jong-un, devlet televizyonunda yayınlanan konuşmasında, ABD Başkanı Donald Trump için "meczup" ifadesini kullanmış ve ülkesini "tamamen ortadan kaldırma" tehdidinin pahalıya mal olacağını belirtmişti.

ABD Başkanı Trump ilk BM'ye hitabında, dünya genelindeki bazı "haydut devletlerin" milletlerin baş ağrısı olduğunu anlatmış, bu sözlerinin ardından Kuzey Kore rejimini sert sözlerle eleştirmişti.

Trump, nükleer programını sürdürmesi halinde bu ülkeye karşı gerekli tüm adımları atmaya hazır oldukları mesajını vererek, "(Kuzey Kore lideri) Roket adam, hem kendisi hem de rejimi için intihar misyonunda. Eğer ABD, kendini ve müttefiklerini savunmak zorunda kalırsa Kuzey Kore'yi tamamen yok etmekten başka seçeneği kalmayacak. ABD buna hazırdır, isteklidir ve bunu yapabilir. Ancak buna gerek kalmamasını umuyorum" ifadesini kullanmıştı.

Pentagon sözcüsü Dana White, "Bu görev, ABD'nin kararlılığının gösterilmesi ve başkanın herhangi bir tehdide son verme konusunda birçok askeri seçeneğinin bulunduğunun açık bir mesajıdır" dedi.

White, ABD vatandaşlarını ve müttefiklerini savunmak ve korumak için tüm askeri yetenekleri kullanmaya hazır olduklarını açıkladı. Dana White, “Kuzey Kore, bu yıl onlarca füze fırlattı ve bunların birçoğu nükleer başlıklıydı. Balistik füze ile ABD'yi hedeflemeyi amaçlayan programını hızlandırdığından 3 Eylül'de Japonya üzerinden altıncı ve en büyük nükleer deneyi yaptı ve Pasifik'teki bir hidrojen bombasını test etmek tehditlerinde bulunuyor" açıklamasını yaptı.

Hasan Çelik
 

Güncellenme Tarihi : 24.9.2017 10:42

İLGİLİ HABERLER