Dünya
  • 16.10.2017 11:50

Muhalif Kürtler Irak Ordusu safına geçti

Barzani'ye yakın Rudaw ajansı, muhalif kürtlerin saf değiştirerek Irak ordusuna katıldığını duyurdu. Bu Kürtlerin Irak ordusuyla beraber Kerkük üzerine yürüdüğünü belirten ajans, "Kürt destekli Ira ordusu, Erbil-Kerkük ve Süleymaniye-Kerkük karayolunu ele geçirmeye çalışıyor" dedi.

Irak'ta merkezi yönetim ile Irak Kürt Bölgesel Yönetimi arasında tırmanan gerilimin ardından Irak ordusu gece yarısı Kerkük'te askeri üs ve petrol kuyularını ele geçirmek için operasyon başlattı. Iraklı güçler Kuzey Petrol Şirketi, Keyvan Askeri Üssü, Kerkük Elektrik Dairesi, doğalgaz yatakları gibi kritik noktalarda kontrolü ele geçirdi. KYB'ye bağlı Peşmergelerin Kerkük'ün güneyinden çekildiği, bunun üzerine Erbil'den takviye gönderildiği bildiriliyor. Güneydeki çekilme KYB ve KDP'ye bağlı peşmergeler arasında kriz çıkarttı. Bir peşmerge binbaşı "Savaştığımız mevzilerden neden geri çekildiğimizi anlamıyorum. Halkın, bu emri veren komutandan bunu sorması gerekiyor” dedi. Irak ordusunun Kerkük havaalanını ele geçirdiği aktarıldı...

İŞTE RUDAW'IN HABERİ

Heşdi Şabi ve Iraklı güçlerin, bazı Kürt taraflarının da yardımıyla Erbil-Kerkük ve Süleymaniye-Kerkük karayolunu ele geçirerek Kerkük’ü Kürdistan Bölgesi’nden koparmaya çalışıyor.

Rûdaw’ın edindiği bilgiye göre Heşdi Şabi ve Iraklı güçler, Kürdistan Bölgesi’nden Kerkük’e güç takviyesi olmaması için Erbil-Kerkük ve Süleymaniye-Kerkük karayolunu ele geçirmeye çalışıyor.

 Heşdi Şabi’yle savaşn Peşmerge Güçleri, gönüllü peşmergelerden yolları tutup, bu planı boşa çıkarması çağrısında bulundu.

Dakuk’tan da çekildiler

Kürdistan Yurtseverler Birliği’ne (KYB) ait 9 ve 16’ncı Tugaylar, Kerkük’ün Dakuk ilçesinden çekildi.

 Rûdaw’a konuşan Dakuk Asayişi Müdürü Faruk Ahmed, “Bu sabah Dakuk sınırındaki 9 ve 16’ncı Tugaylar, çatışmadan karargahlarından çekildi” dedi.

Faruk Ahmed, Dakuk’ta sadece asayiş güçlerinin kaldığını söyledi.

Irak ve Heşdi Şabi güçleri dün gece saat 11.30 sıralarında Kerkük bölgesine yöneldi. KYB’ye bağlı bazı peşmerge birlikleri Kerkük, Dakuk ve Tuzhurmatu bölgelerinden, çatışmaya girmeksizin çekildi.

Irak ordusu, K1 askeri üssünü de ele geçirdi.

 Kerkük’ün güneyindeki Dakuk ilçesi, Kürdistan Bölgesi idaresi dışında kalan Kürdistani bölgeler arasında yer alıyor.

 Ayrıntılar geliyor...

Güncellenme Tarihi : 16.10.2017 12:29

İLGİLİ HABERLER