Dünya
  • 30.4.2016 22:47

Mukteda el Sadr'ın adamları parlamentoyu bastı

Irak'ta siyasi kriz boyut değiştirdi... Şii lider Mukteda el Sadr'ın destekçilerinden oluşan bir grup, yeni kabine üyelerinin belirlenmesi için uzlaşı sağlayamayan parlamentoyu bastı.

Reuters'ın haberine göre; yüzlerce Sadr destekçisi, Parlamento binası ve büyükelçiliklerin bulunduğu korunaklı Yeşi lBölge'nin dışında toplanıp, Dicle Nehri üzerindeki köprüyü geçti. 

Grubun, Parlamento'ya gelmeyen vekillere atfen "Korkaklar kaçtı" diye slogan attığı aktarıldı.  

Televizyonlar, protestocuları Irak bayrakları sallayarak, "Barışçıl, Barışçıl" diye slogan atarken yansıtan görüntüleri yayınladı. 

Sadr yanlıları, oturumların gerçekleştiği salona girdi. Göstericilerin ayrıca içerideki eşyalara zarar vererek, pencere ve masaları kırdığı da görüldü.

Yeşil Bölge çevresini koruyan beton bariyerler göstericiler tarafından yıkılırken, bazı göstericiler de milletvekillerinin araçlarına zarar verdi.

TOPLANTIDAN DAKİKALAR SONRA...

Fransız haber ajansı, parlamento baskınının Sadr'ın Şiiler için kutsal sayılan Necef şehrinde düzenlediği basın toplantısından dakikalar sonra başladığını duyurdu.

Sadr'ın bu toplantıda ülkede yaşanan siyasi krizi lanetlediği ancak destekçilerine Yeşil Bölge'ye girin talimatı vermediği belirtildi. Sadr, Iraklı politikacıları yolsuzluk ve israfla mücadeleyi hedefleyen siyasi reformları hayata geçirmek için sarf edilen çabaları engellemekle suçluyor.

Bağdat'ın bir kısmının kontrolünü sağlayarak, başkenti IŞİD'den koruyan Sadr'a bağlı milisler, haftalardır Yeşil Bölge'nin önünde hükümetin kurulması için gösteriler düzenliyordu.

İBADİ KABİNE'Yİ HENÜZ KURAMADI

Irak Başbakanı Haydar İbadi, yolsuzlukla mücadele için ülkede parti, etnik ve mezhepsel ayrılıkları dengelemek için seçilen bazı bakanları teknokratlarla değiştirmek istiyor. Ancak siyasi partiler değişikliğe karşı çıkıyor. 

Sadr, İbadi'ye bakanları partizan olmayan teknokratlarla değiştirmesi yönünde baskı yapıyor.

Başbakanlık koltuğuna 2014 yılında gelen İbadi, yolsuzlukla ve mezhepsel ayrılıklarla mücadele sözü vermişti. Fakat teknokratlardan oluşan yeni bir kabineyi henüz oluşturamadı.

BAĞDAT'TA KORKUNÇ SALDIRI

Iraklı Şiiler, yedinci imam olarak kabul ettikleri Musa el-Kazım'ın bu yıl salı gününe tekabül edecek, ölüm yıl dönümü münasebetiyle başkentteki Kazımiyye bölgesinde bulunan mezarını ziyaret etmeye başladı.  

Bugün Kazımiyye'ye yürüyen Şii hacıları hedef alan bir intihar saldırısı düzenlendi. 

Bombalı araçla gerçekleştirilen saldırıda, en az 21 kişi hayatını kaybetti.

Güncellenme Tarihi : 14.5.2016 19:18

İLGİLİ HABERLER