Dünya
  • 26.11.2006 17:40

MÜSLÜMAN OLAN RUSLARDAN TESETTÜRE HÜCUM...

Rusya'nın başkenti Moskova'da faaliyet gösteren tesettür mağazası "Cemile", Rus asıllı Müslümanlardan büyük ilgi görüyor.


Yaklaşık 2 milyon müslümanın yaşadığı tahmin edilen Moskova'daki Tatar Camii yanında bir buçuk yıl önce açılan mağazada ağırlıklı olarak Türkiye'den ithal edilen tesettür kıyafetleri ve başörtüleri satılıyor.


Mağaza müdürü Elmira İdrisova, Moskova'da üç ayrı dükkanda faaliyet sürdürdüklerini belirterek "Müşterilerimizin çoğu İslam'ı yeni kabul eden Rus, Ukrayna ve Moldova asıllı kadınlar. İslam dinini kabul eden Ruslar ilk önce dükkanımıza uğruyor. Mağazada satılan giysilerin büyük bölümü Türk malı. Türk ürünleri Avrupa tarzına yakın olduğu için genç müslümanlardan büyük ilgi görüyor. İki haftada bir mağazaya yeni mal getirmek için İstanbul'a gidiyorum. Maalesef ürün çeşitlerine göre müşterilerin taleplerini tam olarak karşılamakta sıkıntı çekiyoruz. Bu alanda Türk şirketleriyle daha sıkı işbirliğine ihtiyacımız var" dedi.


Liya Çaşina isimli Rus asıllı müşteri ise, uzun zamandan beri hayatın anlamının ne olduğunu düşünüp bu soruya cevap aradığını belirterek "Üniversiteyi kazandıktan sonra bu arayışlarımı daha da hızlandırdım ve sonunda sorunun cevabını İslam dinini kabul etmekte buldum. İslamiyet benim için bir yaşam tarzı. Baş örtüsü de bu yaşam tarzının ayrılmaz bir parçasıdır" diye konuştu.


Çaşina, müslüman olmasının yakın çevresince nasıl karşılandığı sorusuna ise şöyle karşılık verdi: "Üniversite arkadaşlarım bunu gayet normal karşıladı. Zira üniversitemizde benden başka da İslam dinini kabul eden ve namaz kılan çok sayıda öğrenci vardı. Ama ailem tercihime karşı çıktı. Onlara İslam dininin güzelliklerini ve tercihimin nedenlerini anlattım. Benim anlattıklarımı dinledikten sonra ilk baştaki sert tepkilerinin yerini suskunluk aldı. Gerçi bu tercihimi tam olarak kabullendiklerini de söyleyemem. İnşallah onlar da İslam dinini er geç kabul ederler diye ümit ediyorum."


Türkiye'deki baş örtüsü tartışmalarına da değinen Liya Çaşina, "Türkiye'de müslüman kız öğrencilerin üniversiteye alınmadıklarını duydum. Böyle olaylar çok üzücü. Sadece Türkiye değil dünyanın hiç bir ülkesinde müslüman kadınlara baş örtüsü yasağı getirilmesini normal karşılayamam. Bu uygulama temel insan haklarına aykırıdır"

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 23:56

İLGİLİ HABERLER