Dünya
  • 24.6.2016 09:18

Piyasalarda 'Brexit' şoku

İngiltere'deki tarihi AB referandumunda şaşırtan sonuç

İngiltere, Galler ve Kuzey İrlanda'dan oluşan Birleşik Krallık'ın kaderini belirleyecek olan referandumda oyların büyük bölümü sayıldı.

Resmi olmayan sonuçlara göre, referandumda AB'den ayrılma (Brexit) yönünde oy kullananların oranı yüzde 51.7. 'AB'de kalalım' diyenlerin oranı ise yüzde 48.3.

Mevcut sonuçları değerlendiren BBC'nin öngörüsüne göre, referandumdan yüzde 52'ye karşı yüzde 48 ile "AB'den ayrılma" sonucu çıkacak.

"REFORM ŞART" 

Nomura Bank Gelişen Ülkeler Direktörü Timothy Ash, karar sonrası geçtiği notta, “Bu karar daha çok Avrupa Birliği’nde radikal değişiklik ve reform yapılması adına bir uyandırma çağrısı olarak kabul edilebilir” dedi.

İngiltere'nin AB'den çıkması Türkiye'yi nasıl etkileyecek?

STERLİN DİBE VURDU

İngiliz sterlini bugüne kadar yaşadığı en dalgalı işlem seanslarından birisini geçirirken, AB referandumunda ayrılık yanlılarının önde gitmesi ve kazanma ihtimalinin gittikçe artması üzerine 1985'ten bu yana en düşük seviyelerine geriledi.

EURO DA YÜZDE 3 DÜŞTÜ

Sterlinin yanında euro da dolar karşısında yüzde 3'ten daha fazla bir değer kaybı yaşadı.

Sterlin, dolar karşısında yaklaşık yüzde 9.4 düşüşle 1.3462 dolar seviyesine geriledi ve Eylül 1985'ten bu yana en düşük seviyeye indi.

Sterlin yen karşısında da yüzde 13 düşerek 135.30 yen ve 160.14 yen aralığında hareket ederken, en son 137.32 yenden işlem gördü.

Sterlin karşısında yüzde 6 değer kazanan euro, dolar karşısında ise yüzde 3.6 gerileyerek 1.0975 dolar oldu. Avrupa para birimlerinde yaşanan bu düşüş dolar endeksini ise yüzde 3 yükseltirken, 1978 yılından bu yana en büyük günlük artışa işaret etti.

İNGİLİZ MERKEZ BANKASI MÜDAHALE ZORUNDA KALABİLİR

İşçi Partisi’nin Gölge Maliye Bakanı John McDonnell, İngiliz Merkez Bankası’nın sterlinin değerini artırmak için müdahalede bulunmak zorunda kalabileceğini söyledi.

10 soruda İngiltere'nin AB referandumu

DOLARDA YENİDEN 3 LİRAYI AŞTI

Dolar/TL, İngiltere'deki referandumda ayrılıkçıların önde gittiğine işaret eden sonuçların ardından 3 seviyesini aştıktan sonra 2.97'nin üzerinde hareket ediyor.

İngiltere'de neredeyse tamamı sayılan oylar yüzde 51.7'ye yüzde 48.3'le ayrılık yanlılarının önde olduğunu gösteriyor.

Dün akşam saat 1800'de 2.8731/2.8754 seviyesinde olan dolar /TL bu sabah 0732'de 2.9725/2.9749 seviyesinden işlem görüyor.

BORSANIN TEPKİSİ MERAK EDİLİYOR

Alan Yatırım Kıdemli Analisti Eda Önder Öztürk, “Dün yurt içinde  veri akışının sakin olduğu günde, küresel endekslerin seyri ile yön arayışında olan Borsa İstanbul günü primli tamamladı. 2 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi  8,97 seviyesine gerilerken, döviz sepeti de 3,07 seviyesinde günü tamamladı.  Bugün yurt dışındaki gelişmelerin etkisiyle Borsa İstanbul'da sert aşağı yönlü hareketler görülebilir” dedi.

PETROLDE KAYIP YÜZDE 6

Petrol fiyatları İngiltere'nin AB'den ayrılacağı endişeleriyle beraber yüzde 6'nın üzerinde kayıp yaşadı.

ABD türü ham petrol 2.77 dolar değer kaybıyla 47.34 dolara gerilerken, Brent ham petrolün varil fiyatı da 2.75 dolar düşerek 48.16 dolar oldu.

ALTINA AKIN 

Altın fiyatları İngiltere'deki AB referandumundan ayrılık yönünde oyların önde çıkmasının ardından yüzde 6'nın üzerinde değer kazandı.

Spot altının ons fiyatı bu sabah itibariyle yüzde 6.4 yükselerek 1,335.60 dolardan işlem görürken, yatırımcıların güvenli limanlara olan talebinden destek buluyor.

YÜZDE 8 YÜKSELDİ

Altın kararın ardından yüzde 8 değerlendi.

Singapur ve Hong Kong borsalarındaki işlemlerde altının onsunun 1335 dolara kadar yükseldiği ifade edildi.

Londra merkezli finansal danışmanlık şirketi Think Forex’in Başpiyasa analisti Naseem Aslam, “Altın son günlerde büyük bir baskı altındaydı ve satış geliyordu ama bugün altın için harika bir gün ve bundan sonra altının onsunda bir zamanlar direnç seviyesi olarak görülen 1400 dolar seviyelerini görebiliriz” dedi.

ASYA BORSALARI ÇAKILDI

Japonya dışındaki Asya Pasifik borsalarını takip eden MSCI endeksi  yaklaşık yüzde 5 düşerken, Japon Nikkei endeksi yüzde 8'den daha fazla kayıp yaşadı.

İNGİLİZ BANKALARDA BÜYÜK KAYIP

Ayrıca Hong Kong'da işlem gören İngiliz bankaları da büyük kayıplar yaşadı. HSBCyüzde 9 değer kaybederken, Standard Chartered yaklaşık yüzde 10 düştü.

IG piyasa stratejisti Bernard Aw, "Döviz piyasalarındaki kan dökümü, ayrılık yanlılarının arayı açmaya devam etmesi durumunda daha da artabilir" dedi.

Güncellenme Tarihi : 24.6.2016 10:07

İLGİLİ HABERLER