Dünya
  • 16.10.2016 16:42

Putin: ABD ile cepheleşmekten yana değiliz

Rusya Devlet Başkanı Putin, Moskova'nın ABD ile cepheleşmekten yana olmadığını, ancak bu yöndeki seçimin Washington'da olduğunu söyledi.

Hindistan'ın Goa kentinde yapılan BRICS zirvesi kapsamında verilen basın toplantısında konuşanPutin, ABD'deki seçim kampanyalarına ilişkin, iç meseleler doğrultusunda Rusya-ABD ilişkilerini kurban etmenin zararlı olduğunu ve yapıcı olmadığını belirtti.

"BU İLK KEZ OLMUYOR, DAHA ÖNCEKİ KAMPANYALARDA DA BÖYLEYDİ"

Putin, şunları söyledi:

"Bu ilk kez olmuyor. Daha önceki seçim kampanyalarına da bakın, hep tekrarlanıyor. Kulağımıza hâlâ 'Bekleyin, bekleyin, şimdi geçecek ve her şey normale dönecek' diye fısıldanıyor. Ancak artık bunlar komik bile değil. Ancak birisi cepheleşme istiyorsa, bu bizim seçimimiz değil ve bu bazı sorunların olacağı anlamına gelir.

"BİZ BUNU İSTEMİYORUZ"

Biz bunu istemiyoruz, biz aksine Rusya ve ABD'nin yanı sıra tüm dünyanın önündeki sorunları birlikte çözmeye, ortak bir zemin aramaya çalışıyoruz"

"DÜNYANIN ÖNDE GELEN EKONOMİSİ, BÜYÜK BİR GÜÇ OLAN ABD'DE DE VAR"

Putin, "Seçim dönemlerinde her yönetim seçim kampanyasını nasıl yapacağını düşünülür. Özelliklede seçimlere gidecek iktidarın her zaman çözüme kavuşturulmamış meselelerinin olması sorunu olur ve seçmenlerine neyi neden yaptıklarını açıklarlar. Bu dünyanın önde gelen ekonomisi, büyük bir güç olan ABD'de de var. Çözülmemiş çok fazla sorunları var. Mesela borç gibi. Bu hem ABD ekonomisi hem de dünya mali sistemi için gecikmeli bomba gibi. Seçimlerden sonra, ABD'nin iç sorunlar yaşadığı dönemin bitmesinin ardından Washinton ile ilişkilerin düzelme şansı olmasını umuyoruz" ifadelerini kullandı.

"ABD İLE İLİŞKİLERİMİZ TÜM DÜNYAYA KENDİ KARARLARINI EMPOZE ETMEK İSTEDİĞİ İÇİN BOZULDU"

Rusya ile ABD arasındaki ilişkilerin, Washington'ın tüm dünyaya kendi düşüncesini empoze etmeye çalışmasından dolayı değiştiğini belirten Putin "ABD ile ilişkilerimizin Suriye yüzünden mi değiştiğini düşünüyorsunuz? Hayır, Suriye yüzünden değil, Washington'ın tüm dünyaya kendi kararlarını empoze etmeye çalıştığından bozuldu"dedi.

"HERKES SAKİN OLSUN"

Putin, ayrıca Rusya'nın ABD'deki seçimleri etkilemeye çalışmadığını vurguladı: "Herkes sakin olsun, ABD'deki seçim sürecini etkilemeye çalışmıyoruz."

"OBAMA YÖNETİMİYLE TEMASLARIMIZ SÜRÜYOR"

"ABD yönetimi değişmeden önce ikili ilişkilerin düzelmesi beklenebilir mi?" sorusunu yanıtlayan Putin, Moskova'nın ABD'de Barack Obama'nın başkanlık süreci sona ermeden Washington ile ilişkilerinin daha iyi hale gelmesini umduğunu belirterek "Her şeyin daha iyi olmasını ummamız gerektiğini düşünüyorum. Obama yönetimi ile temaslarımız sürüyor. (ABD Dışişleri Bakanı John) Sayın Kerry, yakın zamanda (Rusya Dışişleri BAkanı Sergey) Lavrov ile görüştü. Obama ile temas halindeyiz. Her türlü yönde temaslarımız mevcut. ABD'li partnerlerimiz bizimle çalışmak isterse çalışırız. İstemezlerse gerek yok" ifadelerini kullandı.

Güncellenme Tarihi : 16.10.2016 21:23

İLGİLİ HABERLER