Dünya
  • 13.1.2018 23:04

Rus üssüne saldırıyı Amerika koordine etti

Rusya Savunma Bakanlığı, Hmeymim ve Tartus üslerine yapılan İHA saldırılarında ABD’nin parmağı olduğunu ima etti. Buna göre, İHA’ları ABD’ye ait bir gözlem uçağı yönlendirdi.

 Rusya’nın Suriye'deki Hmeymim ve Tartus üslerine 5 Ocak’ta 13 İHA’yla saldırı düzenlenmişti. İHA’lardan 10’u vurulmuş, 3’ü kontrollü olarak indirilmişti. Rusya saldırıların, İdlib'in silahlı militanların kontrolünde olan Muazara mahallesinden gerçekleştiğini açıklamıştı. Rusya Savunma Bakanlığı yetkilileri, İHA'ların ABD'nin elinde bulundurduğu cinsten olduğuna işaret etti.

GÖZLEM UÇAĞI TESPİT ETTİK 
Bakanlık yetkilileri “Amatör görüntü verilmiş İHA araçları uzaktan kumanda edilmiyordu. Nereyi vuracaklarına dair koordinatlar önceden girilmişti. Bunu gerçekleştirmek için Rusya’nın Hmeymim üssündeki yapılanmanın son halinin koordinatlarının saldırganların elinde var olması gerekiyordu. Bunları sadece Suriye’deki duruma hâkim, gelişmiş teknolojiye sahip başka bir ülke biliyor. Nitekim saldırı başladığında bölge üzerinde ABD’ye ait profesyonel bir insansız gözlem aracı da uçuyordu. Bu gözlem uçağı hedef koordinasyonu görevini üstlenmiş olabilir” dedi.

ABD’NİN ELİNDE VAR 
Uzmanlar saldırıda kullanılan bombalarda Semtex-H maddesi kullanıldığını belirterek “Bu dünyadaki birkaç yerde ve Ukrayna’daki Şostkinskiy kimyasal maddeler fabrikasında üretiliyor. Kimyasal analiz daha bitmedi. Yakında alınan sonuçlara göre daha kesin konuşulabilir” denildi. Bu arada konuya ilişkin Rus basınına konuşan emekli Hava Korgenerali Erdoğan Karakuş ise Rusya'nın saldırılarda kullanılan İHA'ların “ABD'nin elinde bulundurduğu cinsten” olduğunu söyledi.

Güncellenme Tarihi : 13.1.2018 23:06

İLGİLİ HABERLER