Dünya
  • 20.6.2017 00:12

Rusya Fırat'ın batısındaki ABD uçaklarını vuracağını duyurdu

Rusya, Amerika’nın dün bir Suriye askeri uçağını düşürmesinin ardından, Suriye üzerinde, Fırat’ın batısında uçan tüm koalisyon uçaklarını hedef olarak göreceğini açıkladı.

Rus ordusu yaptığı açıklamada ayrıca, askeri angajmanlarda herhangi bir kaza yaşanmasını önlemek için oluşturulan acil hattın kullanımını askıya aldığını da duyurdu.

Açıklamada, ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin komutasının Suriye hava sahasında hadiselerin yaşanmasını önlemek için oluşturulan iletişim kanalını kullanmadığı iddia edildi.

Amerika Savunma Bakanlığı (Pentagon) dün yaptığı açıklamada, Suriye rejimine ait SU-22 tipi bir uçağın Tabka kenti yakınlarında koalisyon ortağı savaşçılara bombalar fırlattığını belirtmişti. Açıklamada, Super Hornet tipi bir ABD uçağının derhal karşılık verdiği ve Suriye uçağını düşürdüğü kaydedilmişti. Uçağın pilotu ya da diğer herhangi bir zayiata dair detay verilmemişti.

Düşürme vakasının öncesinde de Suriye güçlerinin Ja’din kentinde Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) savaşçılarına saldırarak, bazılarını yaraladığı ve kentten çıkardığı bilgisi verilmişti. Amerikan ordusunun açıklamasında, koalisyon uçaklarının rejim yanlısı güçlerin Ja’din’e ilerleyişini durdurduğu ifade edilmişti.

Koalisyon, çatışmanın kötüleşmesini önlemek için bir “çatışmasızlık hattı” kurulması amacıyla Rus komutanlarla temas kurduğunu belirtti.

Pentagon, dünkü adımlarının angajman kurallarına uygun olduğunu ve koalisyon güçlerinin toplu meşru müdafaa kapsamına girdiğini kaydediyor.

Açıklamasında Pentagon, “Koalisyon Suriye rejimi, Rus ya da rejim yanlısı güçlerle çatışma arayışında değil ama koalisyon ya da ortak güçleri her türlü tehdide karşı savunmada tereddüt etmeyecektir” ifadesini kullandı.

Güncellenme Tarihi : 20.6.2017 00:35

İLGİLİ HABERLER