Dünya
  • 6.12.2016 00:06

Rusya ve Çin’den Halep’te ateşkese 'hayır'

Birleşmiş Milletler’in Halep’te ateşkes öneren tasarısı, Rusya ve Çin tarafından veto edildi. Tasarı, 7 günlük ateşkes öngörüyordu.

Halep'te 7 günlük ateşkes öneren BM Güvenlik Konseyi karar tasarısını Rusya ve Çin veto etti.​ Suriye'de savaşın başladığı 2011'den bu yana Rusya altıncı, Çin ise beşinci kez Suriye tasarısını reddetmiş oldu.

BM Güvenlik Konseyi'nde Halep'e insani yardım ulaştırılması için çatışmalara 7 gün ara verilmesini isteyen BMGK karar tasarısı reddedildi.

Halep'te rejim ve Rusya'nın şiddetlenen hava saldırılarında çok sayıda sivilin hayatını kaybetmesi ve BM'nin Halep'i "yiyeceksiz kent" ilan etmesi üzerine İspanya, Mısır ve Yeni Zelanda tarafından hazırlanarak Konsey'e sunulan karar tasarısı oylandı.

Tasarıyı Rusya ve Çin veto ederken, veto yetkisi olmayan Venezuela da ret oyu kullandı. Angola'nın çekimser kaldığı oylamada 11 ülke tasarıya destek oyu verdi.

Bu vetoyla Rusya 2011'den bu yana 6. kez, Çin ise 5. kez Suriye tasarısını veto etmiş oldu.

15 üyeli Konsey'de bir tasarının kabul edilmesi için 9 kabul oyu alması ve daimi üyeler ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa'dan hiçbirinin tasarıyı veto etmemesi gerekiyor.

Güncellenme Tarihi : 5.12.2016 23:19

İLGİLİ HABERLER