Dünya
  • 29.6.2015 12:10

Sardalya sürüsüne hücum

Göç için biraya gelen milyonlarca sardalye balığı sürüsünün uzunluğu bazen 15 kilometreye ulaşıyor.Bu dev sürü deniz canavarlarının saldırısına uğruyor.

Denizlerin ısınmasıyla birlikte göçe hazırlanan sardalyeler, müthiş bir iletişimle birarada toplanıyor.Sanki tek bir işaretle birbirlerini bulan sardalyeler bir anda milyonlarca küçük balıktan oluşan dev bir deniz canlısına dönüşüyor.
Hep birlikte aynı anda harekete geçen sardalya sürüsü, yırtıcılardan korunmak için genelde sahile yakın gidiyor. Güney Afrika'nın Port St Johns'da başlayan sürü hareketi, denizlerin en acımasız katillerini de buraya çekiyor.
Yılın sadece bir haftasında Hint Okyanusu’ndan Atlantik’e doğru göç eden sardalya sürülerinden beslenmek için Güney Afrika kıyılarına gelen balinalar, köpekbalıkları, yunuslar, deniz kuşları birbirleriyle yarış ediyor.


Doğanın dengesine hayranlık bırakan sardalya göçü
Sadece Haziran ayının 3 haftasında meydana gelen bu besin zincirinde, Güney Afrika Sardalyaları (Sardinops sagax) kış başlangıcı nedeniyle Doğu Cape ile KawaZulu Natal kıyısı boyunca büyük guruplar halinde kuzeye göç ediyorlar. Atlantik Okyanusu’nun başlangıcına kadar devam eden bu göç sırasında sayılamayacak kadar çok balıktan oluşan sardalya sürülerine, başta bir tür deniz kuşu olan Sümsük kuşları, 3 tür köpekbalığı, 2 tür balina ve yunuslar saldırarak besleniyor. Onlarca deniz canlısı ve kuş, "Wild Coast" kıyısını bir besin şenliğine çevirirken doğanın en acımasız yönü gözler önüne seriliyor. Sardalya balıklarının sonunu getirmeyen ama sürülerin içine havadan ve derinliklerden saldıran canlılar beslenme yarışına giriyor. Balıkları yemek için acele eden köpekbalıkları ve yunuslar derinlerden aniden çıkarken, kambur balinalar dev ağızlarını açarak heybetlerini de kullanarak kendilerine yer buluyor. Denizdeki besin zincirini gören kuşlar ise 40-50 metre yükseklikten kendilerini bıraktıktan sonra dalarak kendilerine düşeni yakalamaya çalışıyor. Binlerce yıl önce kurulan bu besin zinciri olayı, doğanın dengesini korumanın ne kadar önemli olduğunu ve bir türün diğer türlerin devamı için taşıdığı önemi kanıtlıyor. 
habervitrini
İŞTE O DEV SÜRÜ VE SALDIRAN YIRTICI BALIKLAR

Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 19:37

İLGİLİ HABERLER