Dünya
  • 26.5.2016 14:26

Şiilerin Felluce operasyonundan şok görüntüler

Irak'ın batısındaki Enbar vilayetine bağlı Fellucekentini terör örgütü IŞİD'den kurtarmaya yönelik devam eden operasyonlar sırasında yaşanan sivil ölümlerinin sayısı artıyor. Sivil can kaybının giderek artması, 2004 yılında Felluce'de sivillerin Amerikan uçakları tarafından göz göre göre bombalanarak katledildiği operasyonu akıllara getirdi.

Enbar İl Meclisi Güvenlik Komitesi üyesi Raci Berakat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Haşdi Şabi güçleri, Felluce'ye hedef gözetmeksizin roket saldırıları düzenledi. Bu saldırılar, sivillerin ölmesine, kentte maddi kayıp ve yıkımlar oluşmasına neden oldu" dedi.

Berakat, Başbakan Haydar el İbadi'den, Haşdi Şabi unsurlarını, görev tamamlanana kadar Felluce'nin kurtarılması operasyonundan çekmesini istedi.

Felluce'yi IŞİD'den kurtarma operasyonunun başladığı günden bu yana hükümet ve Haşdi Şabi güçlerinin Felluce'de düzenlediği saldırılarda toplam 19 sivil öldü, onlarcası da yaralandı.

Felluce'ye operasyon başladı

BM Genel Sekreteri Sözcü Ferhan Hak, daha önce yaptığı açıklamada, Felluce'deki siviller için endişeli olduklarını belirtmişti.

Felluce'de yaklaşık 50 bin insan bulunduğunu belirten Hak, tarafları "sivillerin can güvenliğinin sağlanması için gereken tedbirleri almaya" çağırmış, kendilerinin de bu konuda Irak hükümetinden güvence almaya çalıştıklarını ifade etmişti.

ABD askeri verilerine göre, Felluce'de 60 ila 90 bin sivilin yaşadığı tahmin ediliyor.

Ordu güçleri, polis teşkilatına bağlı unsurlar, Şii milislerden oluşan Haşdi Şabi ve aşiret güçleri (Sünni), 2014'ten bu yana terör örgütü IŞİD'in kontrolünde bulunan Felluce'yi geri alma operasyonunda yer alıyor. Irak hükümeti, Felluce'yi alıp ardından IŞİD'in ülkedeki ana karargahı olan Musul'u kurtarmayı amaçlıyor.

Güncellenme Tarihi : 26.5.2016 14:33

İLGİLİ HABERLER