Dünya
  • 15.10.2016 00:40

Tayland'ın yeni kralı Kral Maha Vajiralongkorn ülkeyi şok etti

Dünyanın en uzun süre tahtta kalan kralı öldü

Bir süredir hastanede tedavi gören Tayland Kralı Bhumibol Adulyadej'in yaşamını yitirdiği açıklandı. Kralın ölümünün ardından yerine tek varisi olan oğlu 64 yaşındaki Maha Vajiralongkorn'un geçmesi bekleniyor.

Dünyanın en uzun süredir tahtta olan kralı unvanına sahip Adulyadej’in akciğer enfeksiyonu ve böbrek yetmezliği nedenleriyle hastaneye kaldırılmıştı.

Kral tahtta kaldığı 70 yıl boyunca hanedanın etkinliğini korumuş ve halkının sevgisini kazanmıştı.

10 ASKERİ DARBE YAŞADI

Kral Bhumibol’un döneminde Tayland bir sanayileşme dönemi geçirmiş ancak aynı yıllarda en sonuncusu 2014 Mayıs ayında yapılan 10 askeri darbe yaşamıştı.

Tayland uzun yıllardır kraliyet yanlılarıyla, halen sürgünde olan eski başbakan Thaksin Shinawatra’yı destekleyen”kırmızı gömlekliler” arasındaki siyasi gerilimle yaşıyor.

Kral Bhumibol’un ölümünden sonra ülkedeki dengeleyici unsurun yokluğunda siyasi gerilimin artacağı kaygısına rağmen, son darbenin lideri ve şimdiki başbakan olan eski general Prayuth Chan-ocha’nın ülkeyi sıkı bir denetim altında tutuyor olmasından dolayı böyle bir durum yaşanmayabilir.

VELİAHT PRENSİ’NİN BU GÖRÜNTÜSÜ OLAY YARATMIŞTI

Kralın ölümünün ardından yerine tek varisi olan oğlu 64 yaşındaki Maha Vajiralongkorn’un geçmesi bekleniyor.

Tayland veliaht Prensi’nin temmuz ayında Münih Havalimanı’nda çekilen fotoğraflarının Alman Bild gazetesinde yayınlanmasının ardından ortalık karışmıştı.

İnanılması güç fotoğraflarda 63 yaşındaki Prens Maha Vajiralongkorn, düşük belli kot pantolonu, bedenini açıkta bırakan kısa dar atleti ve dövmeleriyle alışılageldik Prens görüntüsünden oldukça uzaktı.

Taylan Kraliyet Havayolları'nın uçağına binmeden önce önüne kırmızı halı serilen, tüm uçuş ekibi ile görevlilerin selam durduğu Prens'in yanındaki sevgilisi Suthida'nın kıyafeti de garip karşılanmıştı.

Prens Vajiralongkorn , Tayland Kraliyet ordusunda General, Tayland Kraliyet Donanması'nda Amiral ve Kraliyet Hava Kuvvetleri'nde Hava Generali rütbelerine de sahip.

Güncellenme Tarihi : 15.10.2016 22:37

İLGİLİ HABERLER