Dünya
  • 17.10.2013 10:59

Ural Dağları'nda müthiş keşif!..

Rusya’nın Çelyabinsk kenti üzerinde 15 Şubat günü patlayan 30 atom bombası gücündeki meteorun bir parçası, Ural Dağları’nda bulundu.

Rusya’nın Çelyabinsk kenti üzerinde 15 Şubat günü patlayan ve neden olduğu yaklaşık 10 megatonluk şiddetle büyük bir yıkıma ve paniğe neden olan meteorun bir parçası, Ural Dağları’nda bulundu. Meteor parçasının 570 kilogram ağırlığında olduğu açıklandı.

Çelyabinsk üzerinde atmosfere girdikten sonra yere çarpmadan parçalara ayrılarak patlayan meteorun büyük bir parçası, Ural Dağları’ndaki Chebarkul Gölü’nden çıkarıldı. Rus yetkililer, dev meteor parçasının tartılırken üç parçaya ayrıldığını, bu nedenle kesin ağırlığının belirlenemediğini belirtti.

Russia Today’e açıklama yapan Çelyabinsk Devlet Üniversitesi’nden profesör Sergey Zamozdra, “Bir ön çalışma gerçekleştirdik... Parçanın gerçekten Çelyabinsk meteoruna ait olduğunu tespit ettik. Kaya üzerindeki aşınma ve çarpışmanın etkileri açık bir şekilde görülüyor. Büyük olasılıkla tarihteki en büyük 10 meteor parçasından bir tanesini bulduk” ifadesini kullandı. Zamozdra, meteorun ağırlığını kesin olarak tespit etmenin ilerideki çalışmalar için büyük önem taşıdığını belirtti.

Rus araştırmacılar, meteoru Çelybinsk Doğal Tarih Müzesi’ne götürdükten sonra bir parçasını X-ray analizinden geçirecek ve bileşenlerini tespit etmeye çalışacak.

Rus yetkililer, Eylül ayından bu yana çıkarmaya çalıştıkları meteor parçasına uzun uğraşların ardından ulaşabildi. Meteor parçasının, Chebarkul Gölü’nün 20 metre derinliğinde, kalın bir çamur tabakasının altında bulunduğu belirtildi.
Gölün derinliklerinde neredeyse sıfır görüş altında çalışan dalgıçlar, sonunda dev meteor parçasına ulaşmayı başardı. Çelyabinsk meteorunun şu ana kadar elde edilen en ağır parçası 11 kilogram ağırlığındaydı.

1000’den fazla insanın yaralanmasına ve çok sayıda binanın ağır hasar görmesine neden olan Çelyabinsk meteoru, toplam 11000 ton ağırlığındaydı. Meteorun neden olduğu maddi zararın 31 milyon dolar olduğu açıklandı.Rus yetkililer, şu ana kadar meteora ait 5 parçayı bulmayı başardı. (trthaber)
 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 11:11

İLGİLİ HABERLER