Dünya
  • 30.1.2015 14:32

Ürdün IŞİD'e restini çekti

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütü, dün gün batımına dek Ürdün'de tutuklu bulunan Iraklı mahkum Sacide el Rışavi'nin Türkiye sınırına getirilmemesi halinde Ürdünlü rehine pilot Muaz El-Kesasibe'nin öldürüleceği tehdidine bulundu. Ürdün hükümeti ise önce pilotun hayatta olduğuna dair kanıt istiyor.

Ürdün Enformasyon Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Muhammed el-Momani, pilotlarının hayatta olduğu kanıtlanmadan IŞİD'le takas yapmayacaklarını söyledi.

Pilotun kuzeni ise aileleri adına bir açıklama yaparak, Ürdün hükümetinden Rışavi'yi serbest bırakmasını istedi. Açıklamada, Kesasibe'nin hayatta ve iyi durumda olduğu yolunda güvence verildiği belirtildi.
Karşılıklı bu açıklamalardan sonra beklenen rehine takası bir türlü gerçekleşmedi.
IŞİD Ürdünlü pilotun sağ olduğunu gösteren herhangi bir delil gösteremediği gibi Japon rehinenin de durumu açıklığa kavuşmadı.

ÜRDÜN : HEPSİNİ ASARIM
Yaşanan gelişmelerden sonra yeni bir açıklama yapan Ürdün, kısasa sısas dedi.
Ürdün, pilotunun öldürülmesi durumunda IŞİD'in istediği kadın mahkum da dahil hapiste tutulan bütün IŞİD üyelerinin teker teker asılacığını açıkladı.
Pilot Yüzbaşı Muath el-Kaseasbeh'in öldürüldüğüne ilişkin istihbarat alan Ürdünlü yetkililer, bunun gerçek çıkması durumunda hapistekileri asacağını ve bu konuda son derece ciddi olduklarını duyurdu.


Tehdit, YouTube'da yayımlanan ve Japon rehine Kenji Goto'ya ait olduğu öne sürülen bir ses kaydında yer almıştı. Kaydın gerçek olup olmadığı henüz teyit edilmiş değil.

Japonya ses kaydı üzerindeki incelemelerin devam ettiğini açıklamıştı.

BBC'ye açıklama yapan Goto'nun eşi Rinko Goto ise Ürdün ve Japonya hükümetlerinden, iki rehinin de kaderini belirleyeceğinin farkında olmasını istedi.

Ürdün, pilot Muaz El-Kesasibe karşılığında Sacide el Rışavi'yi serbest bırakmayı önermişti.
 

Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 22:31

İLGİLİ HABERLER