Dünya
  • 23.10.2018 09:00

Yuh!.. Trump Hazine Bakanını Riyad'a yolladı

İstanbul'da Suudi Arabistan Konsolosluğunda öldürülen gazeteci Cemal Kaşıkçı olayına ilişkin belirsizlik sürüyor. Suudi Arabistan, Kaşıkçı'nın konsoloslukta çıkan kavgada, kanun dışına çıkılarak öldürüldüğünü fakat Suudi Veliaht Prens Salman'ın olayla hiç bir ilgisi olmadığını iddia ediyor. Suudilerin açıklamalarını yetersiz bulan Avrupa ve ABD ise yaptırımların kapıda olduğunun sinyallerini veriyor. Gözler salı günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kaşıkçı'nın ölümü ile ilgili yapacağı açıklamalara döndü.

Kaşıkçı'nın ölümü ile ilgili son gelişmeler:

Trump: Suudi Arabistan'ın açıklamaları tatmin edici değil

ABD Başkanı Donald Trump, Kaşıkçı'ya ne olduğuyla ilgili Suudi Arabistan'dan yapılan açıklamaların tatmin edici olmadığını ancak Riyad ile ticari ilişkileri kesmek istemediğini belirtti.

Prens Salman ile telefonda görüştüğünü de belirten ABD Başkanı, soruşturma için Riyad tarafından istenen bir aylık sürenin "çok uzun" olduğunun altını çizdi.

ABD Hazine Bakanı Mnuchin Riyad'da

Suudi Arabistan Devlet Televizyonu 22 Ekim akşamı paylaştığı tweette ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin'in Suudi Veliaht Prens Muhammed bin Salman ile başkent Riyad'da bir araya geldiğini duyurdu. Suudi kanalı mesajında ayrıca "Mnuchin ve Prens Salman'ın iki ülke arasındaki stratejik ortaklığın önemine değindiğini' yazdı ve Suudi krallığının 2030 kalkınma vizyonuna atıfta bulundu.

ABD Hazine Bakanı pazar günü verdiği demecinde bu hafta Riyad'da düzenlenecek kalkınma konferansına katılmayacağını ancak 'Orta Doğu'da terörün finanse edilmesi ve İran'ın askeri siyasi etkisini durdurmayla' ilgili bir görüşme için Suudi yetkililerle görüşeceğini söylemişti.

Munchin, daha önceden Suudi yetkililerin gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürüldüğünü açıklaması üzerine "iyi bir ilk adım ancak yeterli değil" demişti.

Cumhurbaşkanlığından Kaşıkçı açıklaması

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başkanlığında yapılan Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısının ardından açıklamalarda bulundu, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Kalın, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetine ilişkin şöyle konuştu:

"Konu, Türkiye ile Suudi Arabistan arasında bir konu değildir. Türkiye, burada uluslararası hukuk çerçevesinde kendi milli hukuk kuralları çerçevesinde olayın aydınlatılması için gerekli adımları atmaktadır. Mesele, menfur bir cinayetin aydınlatılması meselesidir. Sayın cumhurbaşkanımızın baştan beri koyduğu çizgi son derece nettir. Bu olayla ilgili hiçbir şey gizli kalmayacak."

Suudi Dışişleri Bakanlığından sosyal medyada Kaşıkçı paylaşımı

Suudi Dışişleri Bakanlığı Twitter üzerinden paylaştığı grafikli mesajla Kaşıkçı'nın öldürülmesiyle ilgili gelişmelere açıklık getirmeye çalıştı. 'Suçlular cezalandırılacak' başlığıyla paylaşılan grafikte şu bilgilere yer verildi:

Operasyondan Prens Salman'ın haberi yoktu. Böyle bir olayla hiçbir bağlantımız olmadı ve olmayacak da

Savcılık olayla ilgili soruşturmasına devam ediyor

Bu eylemi gerçekleştirenler, bunu (cinayeti) kendi yetki sınırları dışında eyleme döktü

Yapılanları suç olarak tanımlıyoruz

(Yapılanlar) Büyük bir sapıklık ve yanlış

Kanun dışı bir eylem

Olayı örtbas etmeye çalışmak yanlışı pekiştirdi

Güncellenme Tarihi : 23.10.2018 09:12

İLGİLİ HABERLER