Dünya
  • 29.11.2007 11:49

"DÜNYADA 33.2 MİLYON AIDS'Lİ VAR"

ANKARA - Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) Aralık 2007 tahminlerine göre, dünya genelinde 33.2 milyon kişinin HIV/AIDS ile enfekte olduğu ve hastalığın en sık gelişmekte olan ve az gelişmiş ülkelerde görüldüğü bildirildi.
     Her yıl Aralık ayının ilk günü, AIDS konusunda toplumsal duyarlılığın oluşturulması ve bulaşma yolları konusunda bilincin artırılması için tüm dünyada çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Türkiye'de başta Sağlık Bakanlığı ve AIDS'le mücadele ile ilgili dernekler, sivil toplum kuruluşları ve üniversite hastaneleri, yurt genelinde AIDS konusuna toplumun dikkatini çekebilmek amacıyla çeşitli organizasyonlar ve gösteriler yapıyor.
     Hacettepe Üniversitesi (HÜ) HIV/AIDS Araştırma ve Tedavi Merkezi (HATAM) Müdürü ve Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Serhat Ünal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyanın 1980'lerin sonlarına doğru farkına vardığı AIDS'in giderek yayılmaya başladığını belirterek, 2004'te 46 milyon hasta sayısı ile en yüksek rakama ulaştığını söyledi.
     Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan 2007 Aralık tahminlerine göre, şu anda dünya genelinde toplam 33.2 milyon kişinin AIDS olduğunu belirten Ünal, ''Bu rakamın 30.8 milyonunu erişkinler, 15.4 milyonunu kadınlar ve 2.5 milyonunu ise 15 yaş altı çocuklar oluşturuyor'' dedi. Ünal, 2007 yılında dünya genelinde 2.5 milyon HIV ile enfekte olmuş yeni vaka tespit edildiğini ifade ederek, bunların 2.1 milyonunu erişkinlerin, 420 binini 15 yaş altı çocukların oluşturduğunu anlattı.
     Ünal, DSÖ'nün tahminlerine göre, 2007 yılında HIV/AIDS hastalığından hayatını kaybeden toplam 2.1 milyon kişiden 1.7'sinin erişkinler, 330 bininin ise 15 yaş altı çocuklar olduğunu kaydetti.
     AIDS'in, özellikle az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde sık görüldüğüne işaret eden Ünal, hastalığın gelişmiş ülkelerde kontrol altına alınmaya başladığını söyledi.
     Ünal, HIV/AIDS'in hızla yükselişinde bir diğer önemli noktanın hasta yaş gruplarında görüldüğünü ifade ederek, zaman içinde dünya genelinde genç erişkin ve çocuk hasta sayısında önemli ölçüde artış görüldüğe dikkati çekti.
     AIDS'in genç erişkinlerde artmasının, erken yaşta aktif cinsel yaşama geçiş, güvenli seks hakkında bilgi eksikliği ve damar içi madde kullanımının artmasına bağlı olduğunu vurgulayan Ünal, AIDS'in pozitif taşıyıcı olan anne adayından bebeğe geçebileceğinin de göz ardı edilmemesi, anne adayının doğum sonrasına kadar mutlaka doktor denetiminde tedavi edilmesi gerektiğini bildirdi.
     Prof. Dr. Ünal, 1990 yılından bugüne AIDS'in yayılımında önemli bir değişiklik olduğunu vurgulayarak, önceleri homoseksüel erkeklerde görülen AIDS'in, zaman içinde kadınlarda daha sık görülmeye başladığını söyledi.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 15:27

İLGİLİ HABERLER