Yaşam
  • 29.5.2006 12:10

DÜNYADA ÇÖZÜLMEYİ BEKLEYEN ÇOK ŞİFRE VAR

Dan Brown'ın dünyada milyonlarca satan "Da Vinci Şifresi" kitabının aynı adlı filmi büyük ilgi görmesine karşın tepkilere de yol açtı. Yeryüzünde hayal mahsulü olmayan tarihi ve kültürel birçok bulgu halen sırrını korurken bazı çevreler bu bulguların birçoğunun önemli şifreler taşıdığına inanıyor.

Günümüzde halen sırları çözülmek için çalışma yapılan Peru'daki Nazca çizgileri, Paskalya Adası'ndaki heykeller, İngiltere'deki Stonehenge taşlarının ve Van'ın Kalecik Kalesi yakınlarında bulunan taşlar, merak edilenler arasında yer alıyor.

UFO PARMAĞI

Peru'da 1926 yılında iki arkeolog tarafından bulunan üçgen, dörtgen, sarmal ve hayvan şeklindeki çizgiler sır dolu. Çizgilerden bazılarının yaz ve kış gündönümlerini işaret ettiği ileri sürülürken, bazı çevreler UFO'lar için yapıldığı iddiası da bulunuyor.

Güneş Kapısı

Güney Amerika'daki sırrını koruyan arkeolojik buluntulardan biri de Tiahuanaco'daki Güneş Kapısı. Tek parça taştan yapılan 5 metre genişliğinde 3 metre yüksekliğinde ve 10 ton ağırlığında olduğu tahmin edilen kapının üzeri çeşitli çizimler dikkati çekmekte. Güneş Kapısı'nın, nasıl yöntem kullanarak inşa edildiği merak edilirken, ne amaçla yapıldığı yönünde birçok soru da halen cevaplanamadı.

Kalecik'teki Urartu taşları

Van Merkez Kalecik Köyü'nün 1.5 kilometre kuzeydoğusunda yer alan ve Urartu dönemine ait dikili taşlar ve taş halkalar da dikkati çekiyor. Astronomiyle ilgili olduğu düşünülen, 400 metrekarelik alana 2 bin 475 dikili taşın matematiksel olarak dizilen taşların sırrı çözülmek için çalışmalar sürdürülüyor. Yine

Pasifik Okyanusu'ndaki Paskalya Adaları'nda bulunan dev heykeller de sırlarını koruyor. Hollandalı kaşif Jacob Roggeveen'in 1722 yılında keşfettiği dokuz metre yüksekliğinde dev heykellerin hangi uygarlıklığa ait olduğu hâlâ bilinmiyor.

Stonehenge taşları rasathane mi?

Güney İngiltere'de Salisburg düzlüklerinde yer alan üç metreden daha yüksek, dikine duran taşlardan oluşan ve uzaktan bakıldığında gri taşlardan yapılmış dev bir yüzüğe benzeyen Stonehenge taşları da sırlarını koruyor. Her biri tonlarca ağırlığında taşların bir mimari plan çerçevesinde birleştirilmiş olması dikkati çekici. Taşların düzelmesi mühendislik harikası olarak da değerlendirilirken, taşlarla ilgili çeşitli efsaneler de bulunmakta.

Dinsel törenlerin yapıldığına inanılan Stonehenge'in rasathane olduğu yönünde çeşitli bulgular olmasına rağmen halen taşların sırrı merak ediliyor.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 05:08

İLGİLİ HABERLER