Dünya
  • 3.8.2022 12:01

Dünyanın gözü Tayvan'da

Rusya ve Ukrayna arasındaki süren savaş sürerken, dünya gözünü Çin ve Tayvan arasındaki gerilime çevirdi. İki ülke arasındaki gerilim had safhaya ulaşırken açıklamalar peş peşe gelmeye devam ediyor. ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Tayvan’ı ziyaret edeceğine yönelik haberlerin çıkması üzerine Çin teyakkuza geçmişti. Pelosi'yi taşıyan uçak TSİ 17.44'de Tayvan'a indi. Pelosi'nin uçağı inmeden önce havalimanının ışıkları söndürüldü, güvenlik en üst düzeye çıkarıldı. Tayvan'ın hava savunma bölgesine 21 savaş uçağı ve J-20 uçağı gönderdi. Ziyareti 'son derece tehlikeli' olarak adlandıran Pekin yönetimi bölgedeki birliklerini teyakkuza geçirirken bir dizi tatbikat kararı aldı.

Appreciating Nancy Pelosi's Support, Taiwan President Tsai Ing-wen Awarded  Highest Honor

Aylardır süren Rusya - Ukrayna savaşı sonrası dünya gözünü Uzak Doğu'ya çevirdi. Çin ve ABD arasındaki Tayvan kriz giderek büyüyor. Gerginliğin son nedeni ise ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Tayvan ziyareti. Uzak Doğu seyahatine çıkan Pelosi, Çin ile sorunlar yaşayan Tayvan'ı da ziyareti kapsamına aldı. Bu adım Çin tarafında şiddetle kınanarak sert açıklamalar yapıldı.

PELOSİ TAYVAN'A İNDİ

Malezya'dan hareket eden Pelosi'nin uçağının Tayvan'a yönelmesi ile ise gerilim zirveye çıktı. Dünyayı uçağın rotasını izlemeye kilitleyen gelişmenin sonunda karşılıklı sert ve tehditkar açıklamalar eşliğinde Pelosi'nin bulunduğu uçak Taipei Havaalanı'na indi. Dünyanın gözünü çevirdiği gerilimle ilgili dakika dakika gelişmeler haberimizde....

11.54: ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi'nin Tayvan'dan ayrılmaya hazırlandığı belirtildi.


 

21 SAVAŞ UÇAĞI AYNI ANDA HAVALANDI

10.25: İngiliz Daily Mail gazetesinde yer alan habere göre, Pekin, Tayvan'ın hava savunma bölgesine 21 savaş uçağı ve J-20 uçağı gönderdi. Ziyareti 'son derece tehlikeli' olarak adlandıran Pekin yönetimi bölgedeki birliklerini teyakkuza geçirirken bir dizi tatbikat kararı aldı.

ÇİN TAYVAN'I RESMEN KUŞATTI

Çin ordusunun Tayvan'ı hava ve deniz ablukasına aldığı belirtiliyor.

Komünist Parti güdümündeki Çin medyası tarafından yayınlanan tatbikat haritasında adanın tam anlamıyla çevrelendiği görülüyor.

Pekin yönetimi, tatbikat bölgelerine herhangi bir yabancı uçak veya geminin girmemesini istiyor

Tayvan lideri Tsai adayı ziyaret eden Pelosiye şeref madalyası verdi

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'ye Tayvan'ı ziyaretinde, ada otoriteleri tarafından 'Şeref Madalyası' tevdi edildi. Pelosi, ziyareti kapsamında, bu sabah beraberindeki 5 kişilik kongre heyetiyle Tayvan lideri Tsai Ing-wen ile bir araya geldi. Tsai, görüşmede, Pelosi'ye, Tayvan'daki hükümetin devamı olduğunu öne sürdüğü Çin Cumhuriyeti'nin 'Uğurlu Bulutlar Düzeni' adı verilen şeref madalyası ve özel şeridini takdim etti. Tayvan lideri, Pelosi ve heyetine kritik bir dönemde Tayvan'ın yayında olduklarını somut olarak gösterdikleri ve ABD'nin Tayvan'ın kendini savunmasına desteğini ifade ettikleri için teşekkür etti. Tayvan'ın Çin'in artan askeri tehditlerine boyun eğmeyeceğini vurgulayan Tsai, 'Ülkemizin egemenliğini kararlılıkla koruyacak, aynı zamanda demokrasi adına hattı müdafaayı sürdüreceğiz.' dedi.

AÇIKLAMALAR PEŞ PEŞE GELİYOR

23.22: Çin: Askerlerimiz savaşa hazır.

23.20: ABD: Tayvan'la dayanışmadayız.

22.15: ABD'nin Pekin Büyükelçisi Burns Çin dışişlerine çağırıldı.

21.45: Rusya Dışişleri Bakanlığı: Buradan sadece pişmanlık çıkar.

21.30: Tayvan Savunma Bakanlığı: 21 Çin uçağı hava sahamızda, şehirlerimiz tehdit altında.

20.52: Çin Dışişleri Bakanlığı: Ordu alarmda, askeri operasyonlar düzenlenecek.

20.50: Tayvan Savunma Bakanlığı: Hareketliliğin farkındayız. Güçlerimizi konuşturacağız.

20.45: Çin Dışişleri Bakanlığı: Gerekli yanıtı vereceğiz. Olacaklardan ABD sorumlu.

19.26 ABD Ordusuna ait USS RONALD REAGAN CVN-76 uçak gemisi, Haponya Limanından Tayvan'a ilerlemek üzere ayrıldı.

18.38: Tayvan Savunma Bakanlığı: Çin savaş uçaklarının Tayvan sınırından geçtiğini iddiası asılsız.

18.35: Beyaz Saray: Ziyaretin Çin'in egemenliğini ihlal etmesi söz konusu değil.

18.07: Pelosi'den ilk açıklama: Ziyaretimiz Tayvan'a yapılan birkaç Kongre delegasyonundan biridir ve hiçbir şekilde 1979 Tayvan İlişkileri Yasası, ABD-Çin Ortak Bildirileri ve Altı Güvence'nin rehberliğinde uzun süredir devam eden ABD politikasıyla çelişmez.

17.42: ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi'nin içinde olduğu düşünülen uçak Tayvan'a yaklaşırken, Çin devlet medyası Çin'e ait savaş uçaklarının Tayvan Boğazı'nı geçtiğini bildirdi.

SAVAŞ JETLERİ HAVALANDI

Tayvan olası Çin işgaline karşı hazırlıklarını sürdürürken Çin'den yine gözdağı gibi bir hamle geldi. Pekin yönetimi savaş jetlerine havalanın emri verdi.

AFP'de yer alan son dakika gelişmesine göre, Çin savaş uçakları Tayvan Boğazı'nı geçti. Çin'in Tayvan Boğazı'nı tüm sivil uçuşlara kapadığı da gelen haberler arasında.

Çin ordusunun bölgedeki birliklerini yüksek alarm durumuna geçirdiği de gelen bilgiler arasında.

 

20.25: Rusya Dışişleri Başkanlığı: Pelosi'nin Tayvan ziyaretini açık bir provokasyon olarak görüyoruz.

20.10: Tayvan Savunma Bakanlığı: Salı günü 21 Çin savaş uçağı Tayvan hava sahasına girdi.

Güncellenme Tarihi : 3.8.2022 12:09

İLGİLİ HABERLER