Gündem
  • 26.1.2006 14:05

DURSUN KARATAŞ DA BERAAT İSTEDİ

Belçika'nın Bruges Ceza Mahkemesi, terörist Fehriye Erdal ve terör örgütü DHKP-C üyesi 10 kişiyi Belçika'da işledikleri suçlardan dolayı yargılamaya devam ediyor. Mahkemenin bugünkü bölümünde, terör örgütü DHKP-C'nin gıyabında yargılanan başı Dursun Karataş'ın avukatı savunmasını verdi.
Teröristler, Konokke kenti yakınlarındaki Duinbergen'de yakalanmalarından 6 yıl sonra yargılanıyor.
Sabancı Holding Otomotiv Grubu Başkanı Özdemir Sabancı, Toyota-Sa Genel Müdürü Haluk Görgün ve sekreter Nilgün Hasefe'nin 9 Ocak 1996 tarihinde öldürülmesi olayının zanlılarından olan terörist Fehriye Erdal, 26 Eylül 1999'da Belçika'da Neşe Yıldırım adına düzenlenen sahte pasaportla yakalanmıştı.
Belçika, Türkiye'nin iade talebini, idam cezasının yasalardaki varlığı nedeniyle reddetmiş ve bu arada teröristin siyasi sığınma başvurusunu da geri çevirmişti. Erdal, bir yıl kadar hapis yattıktan sonra bir evde gözaltına alındı ve Belçika'da işlediği suçlardan yargılanmasını bekliyor. Bu suçlar arasında silah taşımak, suç örgütü faaliyetlerine katılmak, sahte kimlik kullanmak, uyuşturucu ve silah kaçakçılığı, haraç toplamak gibi unsurlar bulunuyor.
Bruges'deki davada, Erdal ile birlikte, Belçika'da işledikleri suçlardan dolayı ''suç örgütü üyeleri'' olarak yargılananlar arasında terör örgütünün başı Dursun Karataş da bulunuyor. Sanıklar arasında, Fehriye Erdal ile birlikte ele geçirilen Kaya Saz, Musa Asaoğlu ve Zeki Karaman, bunlarla işbirliği yaptıkları belirlenen Akar Özordulu, İrfan Demirtaş, Hasan Ekici, Nebi Albayoğlu, Zerrin Sarı, Bahar Kimyongür ve Aydın Daldal yer alıyor.

MAHKEMEDE ŞOV
Mahkeme oturumunu izleyen 30 kadar terör örgütü yandaşı, bu sabah ellerinde ''Haklıyız, kazanacağız'' isimli örgüt propaganda kitaplarıyla geldiler. Kapsamlı güvenlik önlemlerini sürdüren polis, bu kitapların salona sokulmasına izin vermedi ve el koydu.
Sanık avukatları, mahkeme hakimine bu koşullarda savunma yapmayacaklarını, söz konusu kitapların kanıt olarak savunmada kullanılacağını ileri sürdüler.
Kitaplar, hakim talimatıyla terör örgütü yandaşlarına iade edildi. Söz konusu şahıslar, mahkeme salonunda ayağa kalkarak alkışlı gösteri yaptılar.

KARATAŞ DA BERAAT İSTİYOR
Terör örgütünün başı Karataş'ın Hollanda'dan gelen kadın avukatı Ties Pakken, müvekkilinin Belçika'da suçsuz olduğunu savundu ve beraat istedi.
Hapishaneden 1989'da kaçan teröristin Hollanda'da yaşadığını kabul eden avukat, bu kişinin Belçika'ya gelip gittiğinin kanıtlanamadığını, dolayısıyla bu ülkede işlenmiş suçlardan itham edilemeyeceğini ileri sürdü.
Savunmasında Türkiye'deki sol örgütlerin tarihçesini, terör örgütü DHKP-C'nin Türkiye'ye karşı savaşını anlatan avukat, bir terör örgütünün söz konusu olmadığını, ancak zaman zaman hedefe ulaşmak için şiddete başvurulduğunu söyledi.
Şiddete başvurulmadan hedefe ulaşılamadığını, ancak örgütün ''kör şiddet'' değil, sadece belli hedefler için şiddet kullandığını anlatan avukat, ''sosyal çalışmalar'' yapan bu örgütün birçok üyesinin kaybolduğunu da söyledi.
Avukat, delil yetersizliği iddiasıyla müvekkilinin beraatını istedi.
Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 10:10

İLGİLİ HABERLER