Dünya
  • 28.2.2013 21:28

Duvalier: Ülkeme ne yaptınız?..

     Yargıç Jean-Joseph Lebrun'ün, iktidarda bulunduğu döneme ilişkin (1971-1986) suçlamaları kabul edip etmediği sorusuna Duvalier, ''O dönemde kamunun iyi çalıştığını, Haitililerin çocuklarını okula gönderebildiğini'' belirtti.
     Duvalier, ''(Hayat toz pembeydi) diyemem ama insanlar makul yaşıyordu. Ülkeye döndüğümde, çökmüş ve rüşvetle kemirilen bir ülkeyle karşılaştım. Şimdi soru sorma sırası bende. Ülkeme ne yaptınız-'' dedi.
     Bugüne kadar 3 kez hakim karşısına çıkmayı reddeden Duvalier, (61) mahkemeye eşi Veronique Roy ile gelmişti.
     Yargıç Lebrun, 21 Şubat'ta 3. kez mahkemeye gelmemesi nedeniyle, ''Baby Doc'' lakaplı Duvalier için tutuklama emri çıkarmıştı.
     Fransa'da 25 yıl sürgün hayatı yaşadıktan sonra ülkesi Haiti'ye 16 Ocak 2011'de dönen eski diktatör Jean-Claude Duvalier'ye, yurt dışına çıkış yasağı konulmuştu.
     Duvalier, cumhurbaşkanlığı yaptığı dönemde (1971-1986) yolsuzluk ve kamu fonlarını zimmetine geçirmekle suçlanmıştı. İnsanlığa karşı suç işlediği gerekçesiyle eski diktatör hakkında 4 şikayette de bulunulmuştu.
     Ancak Duvalier'nin avukatı, Haiti hukukunda ''insanlığa karşı suç'' diye bir kavramın yer almadığını, müvekkili hakkında bu suçla ilgili şikayette bulunulmasının hiçbir anlam ifade etmediğini açıklamıştı.
    
     Muhabir: Şeyma Tahan / AFP
     Yayıncı: Murat Taydaş

 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 17:37

İLGİLİ HABERLER