Asayiş
  • 30.4.2013 11:05

Düzenli egzersiz kolon kanseri riskini düşürüyor

SİVAS (AA) - Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Turan, düzenli egzersiz yapan bireylerde kolon kanseri gelişme riskinin azaldığını bildirdi.
            Hastalığın önlenebilir olduğuna dikkati çeken Turan, halk arasında kolon kanseri adıyla bilinen "kolorektal" kanserin, kanser türleri arasında görülme sıklığı açısından üçüncü sırada yer aldığını belirtti.
      Turan, risk altındaki bireylerin herhangi bir şikayetleri olmasa bile mutlaka mevcut tarama yöntemlerinden yararlanması gerektiğini ifade etti.
     
     -"Fazla kilolar, kanser riskini artırmaktadır"-
    
     Tarama testlerinin bireyin herhangi bir problemi, şikayeti yokken yapılması gerektiğini vurgulayan Turan, "Şikayetler başladığında ise belirti ve bulgulara göre hastalık araştırması yapılması gerekir. Çünkü hastalık belli bir döneme gelmiştir ve bunu tespit etmek için araştırmaların bir an önce yapılması gerekir" diye konuştu.
      Prof. Dr. Turan, kolon kanserinden korunmada düzenli egzersizin önemli rol oynadığına dair bazı çalışmalar olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:
      "Araştırmalar, düzenli egzersiz yapan bireylerde, kolon kanseri gelişme riskinin azaldığını göstermiştir. Haftada 5 gün 30-60 dakika arasında orta şiddette veya günlük 150 kalori harcanmasını sağlayan egzersizler yapılmalıdır. Fazla kilolar, kanser riskini artırmaktadır. Sigara kullanımı da diğer kanserler gibi kolon kanserini tetikliyor. Kolon kanserinin önlenmesinde beslenme alışkanlığı önemli rol oynamaktadır. Yüksek lifli, düşük yağ içerikli besinler tercih edilmeli."
     
     Muhabir: Canberk Yüksel / Yusuf Hatip
     Yayıncı: Cemal Coşkun
 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 15:46

İLGİLİ HABERLER