Gündem
  • 25.1.2021 10:22

Ecevit kendine ateş edeni buldu ama duvarı aşamadı

Ecevit, 70'li yıllardan  itibaren yoğunlaşan çeşitli saldırılara uğradı. Bunlardan en önemlileri 23 Temmuz 1976'da New York'ta ve 29 Mayıs 1977'de o yıllarda sivil uçuşların yapıldığı Çiğli Havaalanında gerçekleşti.
1976'da Kıbrıs Harekatı sonrasında ABD'ye yapılan bir gezi sırasındaki saldırı, Ecevit'in korumasını yapan FBI tarafından önlendi.
Çiğli Havaalanındaki girişimde dönemin İstanbul Belediye Başkanı Ahmet İsvan'ın kardeşi Mehmet İsvan yaralandı. Suikastte kullanılan silahın Özel Harp Dairesi'nde bulunduğu iddiaları sonraki yıllarda çeşitli tanıklıklarla tartışıldı.

ECEVİT, 1977 YILINDA NASIL SUİKASTA UĞRADI? ECEVİT'İ KİMLER HEDEF ALDI?  (KISA BELGESEL) - YouTube
 

Hürriyet Gazetesi'nden Abdulkadir Selvi köşesinde bu konuda Ecevit ile konuşmasını açıkladı

UĞUR MUMCU’NUN PEŞİNDE OLDUĞU NOT

VEFATINDAN 
bir süre önceydi. Ecevit’le Oran Sitesi’ndeki evinde röportaj yapıyordum. Ecevit’e “Gladio”yu sormuştum. Bütçesi ABD tarafından karşılanan, başbakanların dahi bilgisinin olmadığı devlet içindeki karanlık yapılanmayı ilk açıklayan Başbakan Ecevit’ti. Kendisi de Gladio’nun tertiplediği suikast girişimlerine maruz kalmıştı. İzmir Çiğli Havaalanı’nda Ecevit’e sıkılan kurşun Mehmet İsvan’a isabet etmişti. Suikastta kullanılan silah ve mermisinin Türkiye’de bulunmadığı, bulunanların da çok özel durumlarda kullanıldığı tespit edilmişti. 1977 Taksim olayları ise başlı başına bir felaketti. Ben bunları sıralarken Ecevit, yüzünü acı bir şekilde buruşturarak beni dinliyordu. “Taksim olaylarından ve İzmir suikastından sonra 2 kez başbakan oldunuz. Size yönelik suikastları neden aydınlatamadınız?” diye sordum. Ecevit“Karşıma bir duvar çıktı. Öbür tarafa geçemedik” dedi. Soruyu çevirip bu kez, “Yıllar sonra yeniden başbakan olduğunuzda bu dosyayı açtırmadınız mı?” diye sordum. Bu kez, “Sormaz olur muyum... Bir yere kadar geldik ama oradan sonra ilerleyemedik. Önümüze bir duvar çıktı” demişti.

Dr Kemal Tabak Merhum Adıyaman... - Besnili Politikacılar | Facebook

Bu duvar 24 Ocak 1993’te vahşi bir şekilde katledilen Uğur Mumcu suikastında da karşımıza çıkmıştı.

Emniyet Genel Müdürü Mehmet Ağar, sonradan inkâr etse de Güldal Mumcu’ya, “Bir tuğla çekersem duvar yıkılır” demişti.

O duvar Gladio’ydu.

Ecevit’in de Uğur Mumcu’nun mücadele ettikleri karanlık yapılanma.

İzmir Çiğli Havaalanı, Mayıs 1977

Seçim çalışmaları için İzmir'de yapılacak miting hazırlığı sırasında seçim otobüsüne binmek üzere olan Ecevit'e 29 Mayıs 1977 günü yaklaşan biri ateş açmış, ancak kurşun sıyırarak arkada bulunan Mehmet İsvan'a saplanmıştır. Silahın daha önce bilinmeyen zehirli mermi attığı tespit edilmiştir. Olay sonrası ateş eden, Çiğli Karakolunda görevli bir polis memuruydu.

Ateş edilen ve Türkiye'de 3 tane bulunan silahın ise Özel Harp Dairesine ait olduğu belirlenmiştir.Silah, ABD yapımı Tengas markadır ve deneme aşamasında olup özelliği ise zehirli kurşun atmasıdır. Bülent Ecevit’i hedef haline getiren olay, 1970'lerin ikinci yarısında Dışişleri Bakanlığında Kıbrıs işlerinden sorumlu şube müdürü olarak görev yapan Onur Öymen'in de katıldığı Kanada’daki bir toplantıda sergilenen tehditkâr ve baskıcı tavırdan şifreli telgraf ile haberdar edilmesi üzerine, "Bizi bu kadar zorlamayın, gerekirse duvarın öteki tarafına geçeriz." açıklamasını yapmış olmasıdır. Soğuk Savaş'ın alabildiğine tırmandığı ortamda NATO’nun kanat ülkesi olan Türkiye Başbakanı’nın tavrının ittifakın çekirdeğinde bomba etkisi yaptığından şüphe edilemez. O noktada kendisinin saf dışı edilmesi için düğmeye basılmış olması mümkündür.

Dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı'nın, 1977 yılında Kanlı 1 Mayıs olaylarını kontrgerillaya yaptırdığı ve böylelikle askeri darbe hazırlıkları içerisinde olduğu iddiaları Millî İstihbarat Teşkilatı tarafından rapor edilince, bizzat Başbakan Süleyman Demirel tarafından, 29 Mayıs 1977'de İzmir'de Bülent Ecevit'e yapılan suikasttan 3 gün sonra 1 Haziran 1977 tarihinde, olaylara adı karışan diğer askeri kişilerle birlikte kendiliğinden emekliye sevk edilmiştir.

Güncellenme Tarihi : 25.1.2021 10:31

İLGİLİ HABERLER