Eğitim
  • 28.1.2015 22:58

40 yaş üstü öğretmenlere büyük müjde

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, branş öğretmenleri atamasında 40 yaş sınırını kaldırdıklarını söyleyerek, "Buna niçin ihtiyaç duyduk? Özellikle 28 Şubat döneminde KPSS'yi kazandıkları veya müracaat ettikleri halde o günün koşullarında bu hakları ellerinden alınan öğretmen adayları da bu atama döneminde bundan yararlanabilsinler" dedi.

Milli Eğtimi Bakanı Bakan Nabi Avcı, Eskişehir'de Odunpazarı İlçe Halk Eğitimi Merkezi'nin açılış törenine katıldı. Bakan Avcı tören sonrasında basın mensuplarının yönelttiği çeşitli soruları yanıtladı. Avcı, branş öğretmenlerinin ataması ile ilgili olarak şöyle konuştu:

"Bunlar nasıl belirleniyor? İhtiyaçlara bakıyoruz. Türkiye genelinde hangi branştan ne kadar açığımız var, hangi illerde o branşlarda açık var bunlara bakıyoruz ve ona göre dengeli bir biçimde branşlar arasında elimizdeki kadroları dağıtmaya çalışıyoruz. Bu yıl biliyorsunuz Resmi Gazetede yayınlandı. Yönetmelikte yaptığımız bir değişiklikle yaş sınırı şartını da kaldırdık. Daha önce 40 yaşın altında olmak koşulu vardı müracaat edebilmek için. Şimdi o koşulu da yönetmelikte yaptığımız bir değişiklikle kaldırdık. 40 yaş şartı yok. Buna niçin ihtiyaç duyduk? Özellikle 28 Şubat döneminde KPSS'yi kazandıkları veya müracaat ettikleri halde o günün koşullarında bu hakları ellerinden alınan öğretmen adayları da bu atama döneminde bundan yararlanabilsinler. Eğer koşulları, şartları tutuyorsa onlarda müracaat edebilsinler diye bu yönetmelik maddesini de kaldırdık. 40 yaş koşulu kalktı."

Elçililkler bünyesindeki okulların sayısı artacak

Bakan Avcı, yurt dışındaki okullar konusunda Bakanlar Kurulu'na bir sunum yaptıklarını belirtti. Avcı, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"160 ülkede faaliyetlerini yürüten kurumlardan, kuruluşlardan söz ediyoruz. Dolayısıyla her birinin kendi özel şartları vardır, kuruluş koşulları vardır. Bunların çok büyük bir bölümü özellikle son 10-12 yılda AK Parti hükümetlerinin de himayesinde gelişmiş kurumlardır. Dolayısıyla şimdi en son Sayın Cumhurbaşkanı'nın Afrika ziyaretinde olduğu gibi o ülkelerin yetkilileri bizden tekrar tesviye talebinde bulundukları zaman kendilerine Milli Eğitim Bakanlığımızın veya sivil toplum kuruluşlarımızın bu hizmetleri layıkıyla yerine getirebileceğini, bunun için hazırlıklarımızın tamam olduğunu söylüyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız orada ifade etti zaten. Bu hazırlıklarımız tamamlandıktan sonra bu bir sivil yapılanma içerisinde, devletin de himayesinde Milli Eğitim Bakanlığının, Dışişleri Bakanlığı'nın, Kültür Bakanlığı'nın yani topyekün hükümetin himayesinde ama sivil bir girişim olarak bu hizmetler sürdürülür. Yeni okullar açılır. Bizim zaten yurt dışında Milli Eğitim Bakanlığına bağlı elçilikler bünyesinde faaliyet gösteren 66 okulumuz var. İlk, orta ve lise türünde. Onları da içine alacak şekilde yurt dışında eğitim veren bütün kurumların eğitim amaçlarına uygun davranacakları bir yapıya kavuşturulmaları için gerekli düzenlemeleri yapıyoruz, yapacağız. Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı olan elçilikler bünyesinde bugüne kadar faaliyet gösteren okullarında sayısı artacak. Afrika açılımı nedeniyle Afrika'da çalışan Türk vatandaşlarımızın sayısında da artış oldu. Tabi sadece Türk Cumhuriyeti vatandaşlarına değil talep eden herkese nitelikli eğitim vermek üzere bu düzenlemeleri yapıyoruz. İnşallah önümüzdeki haftaki bakanlar kurulunda nihai şeklini verir daha ayrıntılı açıklama yaparız."

Bakan Nabi Avcı, törenin ardından çeşitli açılış ve ziyaretlerde bulunmak üzere Eskişehir'in Beylikova İlçesi'ne hareket etti.

 

Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 22:33

İLGİLİ HABERLER

//