Eğitim
  • 25.4.2014 10:29

KPSS kalkıyor

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, kamuda ilk kez atanacaklarla ilgili yönetmelik değişikliği konusunda sunum yaptı. Çelik’in, kamuda çalışanlara mecburi hizmet niteliğinde maddeler içeren çalışması tartışılırken, Başbakan Erdoğan, personel alımına ilişkin tüm KPSS sistemini değiştiren çalışma yapılması talimatı verdi.

Tüm sistemin değiştirilmesi gündemde

Hükümetin gündemine zaman zaman gelen KPSS sınavının değiştirilmesi yeniden gündeme taşındı. Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın öğretmenler açısından farklı bir sınav sistemi getirilmesiyle ilgili çalışma başlattıklarını açıklamasının ardından, tüm kamu personel sınav sisteminin değiştirilmesi ve bu konudaki yetkinin bakanlıklara verilmesi tartışmaya açıldı.

En az 3 yıl görev yapma zorunluluğu

Geçen pazartesi günkü Bakanlar Kurulu toplantısında sunum yapan Çelik, kamuda ilk kez işe başlayacaklarla ilgili yönetmelikte yapmayı planladıkları çalışmaları anlattı. Çelik’in hazırladığı yönetmelik değişikliğinin ana unsurunu, ilk kez kamuda işe başlayanların bulundukları yerde en az 3 yıl görev yapması da yer alıyor.

Bir kez kurum değiştirme hakkı

Yapılan çalışmaya göre, bir kamu çalışanı işe başladığında bir kez kurum değiştirme hakkına sahip olacak. Kamu personelinin, kişisel tercihlerine bağlı olarak kurum değiştirmesinin önüne geçilmesi planlanıyor. Bu düzenlemeye gerekçe olarak, bazı kurumlarda iş ve ücret farkı nedeniyle yoğunluklar yaşanırken, bazı kurumlarda özelikle uzman personel açığının yaşanması gösterildi.

Bakanlıklar ayrı ayrı sınav yapacak

Bu çalışma yapılırken, Erdoğan, düzenlemenin sadece kamuda ilk kez işe başlayanlar açısından değil, tüm KPSS sistemi için yapılması gerektiğini söyledi. Personelin çalışacağı alanın ihtiyaçlarına göre sorulara yanıt vermesi ve kişisel becerilerinin de dikkati alınması için KPSS yerine bakanlıkların ayrı ayrı sınav yapmasının önünün açılması tartışıldı.

 

Nuray BABACAN / Hürriyet

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 05:43

İLGİLİ HABERLER