Eğitim
  • 15.1.2010 17:51

MİNİK ÖĞRETMEN ARKADAŞLARINA DERS ANLATIYOR

İl merkezinden 15 kilometre uzaklıkta bulunan 600 hane ve 6 bin nüfuslu Durankaya beldesinde bulunan Pınarbaşı İlköğretim Okulu'nda yaşanan öğretmen yetersizliği nedeniyle vekil öğretmenlerden biri 5 ve 4'ncü, biri ise 2'nci sınıflara ders veriyor. Öğretmensiz kalan 1. ve 3. sınıflara 2 öğrencinin ders vermek zorunda kaldığı belirtildi. İki derslikli ilköğretim okulunda öğrenim gören 107 öğrenciye 2 vekil öğretmen ile 3. ve 5'nci sınıfa giden iki öğrenci ders veriyor.

Hakkari İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Pınarbaşı İlköğretim Okulu'na atanan 4 öğretmenden 2'sinin bir süre sonra beldeden ayrılarak bir daha geri dönmedikleri bildirildi. Bu nedenle öğretmen sıkıntısının yaşandığı ilköğretim okulunda öğrenim gören 11 yaşlarındaki 5'nci sınıf öğrencilerinden Şaban Kaya'nın, öğretmensiz kalan 1'nci sınıflara, 3'ncü sınıf öğrencisi Mücahit Çoban'ın ise kendi sınıfında bulunan öğrenci arkadaşlarına ders veriyor. Küçük yaşta öğretmenlik yapmaya çalışan 2 öğrenci, arkadaşlarına bir şeyler öğretebilmek için büyük çaba harcıyor. Arkadaşlarının üşümemesi için sınıftaki sobayı yakan minik öğretmenler, arkadaşlarının tahtaya çıkartarak yazdıklarını tekrarlatıyor, ödevlerini kontrol ediyor. Arkadaşlarının kendilerine gösterdikleri dersleri hep birlikte tekrarlayan öğrenciler akıllarına takılan soruları ise parmak kaldırarak soruyor.

Basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Şaban Kaya isimli öğrenci, okullarında yaşanan öğretmen sıkıntısı nedeniyle dersleri boş geçen arkadaşlarına öğretmenlik yaptığını söyledi. Elinden geldiği kadarıyla arkadaşlarına bir şeyler öğretmeye çalıştığını belirten Kaya, "Ben 5. sınıf öğrencisiyim. Okulumuzda öğretmen yetersizliği var. Bu nedenle öğretmensiz kalan 1. sınıftaki arkadaşlarıma 2 aydır ben ders veriyorum. Bende derslerimde geri kalıyorum. Bizlerde batıdaki öğrenciler gibi okumak istiyor. Okulumuza öğretmen gönderilmesini istiyoruz" dedi.

Şahadet İnce, Mehmet Aygün, Arzu Gök isimli öğrenciler ise, öğretmenleri olmadığı için 5. sınıf öğrencisi olan Şaban Kaya'nın kendilerine ders verdiğini belirterek, yetkililerin okullarına öğretmen göndermelerini istediler.

Öğrenci velileri ise okulda yaşanan öğretmen sıkıntısının biran önce giderilmesi gerektiğini belirttiler. Halit Sönmez, Macit Hazar, Fikret Şeftali, Lezgin Kaya, Zeki Çoban ve Cemal Özatak isimli öğrenci velileri ise, geçen yıl 9 öğretmenin görev yaptığı ilköğretim okulunda bu yıl ise sadece 2 vekil öğretmenin görev yaptığını belirttiler. Veliler, "Beldemize 2'si asil toplam 4 öğretmen atandı. Vekil öğretmenler görev yerlerine gelirken, 2 asil öğretmen ise 1 ay gecikmeli olarak beldemize geldi. 2 asil öğretmen 1 ay geç gelmelerine rağmen kısa bir süre kaldıktan sonra bir daha geri gelmediler. Şuanda okulda 2 vekil öğretmen görev yapıyor. 5'nci sınıf öğretmeni 4'ncü sınıf öğrencilerini de kendi sınıfına alarak bu öğrencilere birlikte ders veriyor. 2'nci sınıf öğretmeni ise kendi sınıfındaki öğrencilere ders veriyor.

Haydi Kızlar Okula kampanyasından bahsediliyor. Bizler öğrencilerimizi okula gönderiyoruz, ancak yetkililer öğretmen atamıyor. Milli Eğitim Bakanlığı diyor ki öğrencisini okula göndermeyen veliye ceza verilsin. Buna çok sevindik. Ancak okullara öğretmen göndermeyen il yönetiminden neden hesap sorulmuyor. Biz de çocuklarımıza iyi bir eğitim verilmesini istiyoruz. Yetkililere soruyoruz. Yarıyıl tatiline sayılı günler kaldı. Bu çocukların karnelerini kim verecek? Yoksa arkadaşlarına ders veren bu minik öğretmenler mi karne verecekler. İl merkezinden sadece 15 kilometre uzaklıkta bulunan okulumuzda sadece 2 öğretmen var. Yetkililer ya okulumuza öğretmen göndersinler, ya da istifa etsinler" şeklinde konuştular.

Hakkari İl Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri ise, Durankaya beldesi Pınarbaşı İlköğretim Okulu'na daha önce 4 değil 3 öğretmen atandığını belirterek, bu öğretmenlerden bir tanesini 25 gün önce Pınarbaşı Mahallesi muhtarının talebi üzerine öğretmen sıkıntısının yaşandığı Geçitli köyüne görevlendirildiğini belirttiler. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından bir süre önce kente 198 öğretmen atandığını hatırlatan yetkililer "Bu öğretmenlerin içinde Pınarbaşı İlköğretim Okulu'na atanan öğretmen de var.

Eğitim ve öğretim yılının 2. döneminde yeni atanan asil öğretmenle birlikte buradan da bir vekil öğretmen okula görevlendireceğiz. Böylelikle 2. dönemde bu okulda 4 öğretmen görev yapmış olacak. Şuanda okulda görev yapan iki öğretmen buradaki bütün öğrencilere ders veriyor. Öğretmenler kendi inisiyatiflerini kullanarak ödev verdikleri öğrencilerin başında durmaları için kendi sınıflarından 2 öğrenci görevlendirmiş. Bu öğrenciler de kendi bildiklerini arkadaşlarına öğretmeye çalışıyorlar" diye belirttiler.

 

 

 
Videoyu İzlemek İçin Tıklayınız
 

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 11:08

İLGİLİ HABERLER