Eğitim
  • 28.1.2014 10:26

Öğrenci ve velilere ‘tatil’ uyarıları

2013-2014 Eğitim Öğretim yılının ilk yarısının sona ermesiyle birlikte öğrenciler yarıyıl tatiline girdi.

2013-2014 Eğitim Öğretim yılında öğrenciler karnelerini alarak yarıyıl tatiline girdi. Karnesinde zayıf gören öğrencilerin üzülmemesini isteyen rehber öğretmen Ayhan Eliçora, ailelere ise çocuklarına iyi davranmalarını ve fiziksel tepki vermemelerini istedi. Öğrencilerin rehavete kapılmamalarını ifade eden Eliçora, “ Zayıfı olan öğrencilerimiz kesinlikle üzülmesinler. Zayıf olan derslerini ikinci dönemde düzelteceklerine inanarak hareket etsinler. Dersleri iyi olan öğrencilerimizde rehavete kapılmamalıdır. Bu tatil sürecini onlar da iyi bir şekilde değerlendirsinler. Bol bol kitap okusunlar. Aileleriyle beraber tatil aktiviteleri hazırlasınlar. Bu yüzme olabilir. Kamp olabilir. Akraba ziyaretleri olabilir. Babaanne, anneanne ziyaretleri onlar için önemli olabilir.” diye konuştu.

"UYKU VE BESLENMEYE DİKKAT"
Öğrencilerin uyku düzenlerini bozmaması gerektiğini vurgulayan Eliçora, öğrencilerin tatil süresi boyunca uyku düzenlerine uymaları gerektiğini vurguladı. Ailelere de çağrıda bulunan rehber öğretmen Ayhan Eliçora, "Çocuklar tatile girdik diye kesinlikle uyku düzenlerini bozmamalıdır. Normalde yattıkları saatleri geciktirmesinler. Ayrıca sabah da okul saatlerinde uyanmaya özen göstersinler. Biyolojik saatlerini değiştirmesinler. Yemek saatlerini değiştirmesinler. Beslenme düzenlerini bozmasınlar. Ders çalışma alışkanlıklarını değiştirmesinler.

Değiştirmeleri halinde uyku düzenleri bozulacaktır. Yemek yeme düzenleri bozulacaktır. Bozulan bu düzenleri sonunda yeni öğretim yılına daha zor ve yorgun bir şekilde başlayacaktır. O yüzden tatil süreci boyunca da eski düzenlerini tatilde de devam ettirmelidirler. Farklı bir moda kesinlikler girmesinler.” şeklinde konuştu.

"BASKI VE ŞİDDET EVDEN UZAKLAŞTIRIR"
Karnesinde zayıf bulunan öğrencilere ailelerine çağrıda bulunan Eliçora, yeni öğretim yılına hazırlanan öğrencilerin kendilerini motive etmek için neler yapması gerektiğini şu şekilde anlattı:“Kesinlikle öğrenciye baskı yapmamaları gerekir. Fiziksel şiddet kesinle ama kesinle uygulamamaları gerekir. Eğer böyle bir şey yaparlarsa bir uzman olarak söyleyebilirim ki: çocuklar evden uzaklaşabilir. Ebeveynlerden uzaklaşabilir. Eğitimden ve okuldan uzaklaşabilir. Böyle bir davranışın çocuğa yarardan çok zararı olabileceğini unutmamak lazım. Veliler zayıfı olan çocuğuna karşı pozitif ve hoşgörü ile davranarak onların başarabileceğine olan inancını çocuklara göstermelidir. Evet sen yapabilirsin, başarabilirsin diyerek ikinci döneme çocuklarımızı motive etmeliyiz. Bu şekilde olumlu davranmamız halinde kendisine sağlamış olduğumuz bu motivasyonla öğrencide ders çalışmaya kendini teşvik edecektir."

"BÜYÜK HEDİYELER BAŞARIYI GÖLGEDE BIRAKABİLİR"
Ayrıca velilerin karnesi güzel olan çocuklarına büyük hediyeler almamaları gerektiğini vurgulayan Eliçora, bu şekilde alınan hediyeler çocukları beklentiye sokacağını belirterek açıklamasını şöyle tamamladı:“Velilerimiz karnesinde başarılı olan çocuklarımıza kesinlikle aşırı hediyeler almasınlar. Bu başarılarını bir koşula bağlamasınlar. Öğrencimiz zaten başarılı ise kendi başarısını kendisi takdir etmelidir. Öğrenciler önlerine bir hedef koysunlar. O hedefe ne kadar yaklaşırlarsa ve yaklaşma eğilimi gösterirlerse asıl ödülün kendileri açısından bu olduğunu bilmelerinde yarar var. Dediğimiz gibi çocuklarına karne hediyesi olarak bisiklet, tablet veya cep telefonu gibi hediyeler almak çocuğun başarısını ödüllendirmek yerine gölgede bırakacaktır. Çocuklar bu hediyeler için başarılı olmak isteyecektir. Bu hediyeleri kazanmak için çalışacaktır. Böyle bir yanlış davranışın içine girebilir. Buda çocuklarımız inin sağlıklı bir durum olmaz.”
 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 08:07

İLGİLİ HABERLER