Eğitim
  • 15.9.2007 06:05

Öğretmen atamalarında 40 yaş sınırı

İlk defa öğretmen olarak atanacak adayların 40 yaşından gün almamış olması gerekiyor Sözleşmeli ve kadrolu öğretmenlerin atanması için de pedagojik formasyon dersi almaları şart.

Öğretmenler veya öğretmen olmak isteyenlerin aklına takılan tüm soruları HABERVİTRİNİ, sizin için toparladı. Her yükseköğretim mezunu öğretmen olabilir mi?.. Kimler öğretmen olabilir?.. Atamalarda yaş sınırı var mı?..

. İşte en çok merak edilen sorular:

*Her yükseköğrenim mezunu öğretmen olarak atanabilir mi? Her yükseköğretim mezunu öğretmen olarak atanamaz. Öğretmen atamaları Milli Eğitim Bakanlığı'nın Talim ve Terbiye Kurulu'nun 119 sayılı kararında belirtilen yükseköğretim programlarından lisans düzeyinde mezun olanlar arasından alanlar itibariyle yapılıyor.

*Öğretmenliğe atanmada yaş sınırı var mı? Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği'nin 6'ncı maddesine göre öğretmenliğe ilk defa atanacaklar bakımından başvuruların ilk günü itibarıyla 40 yaşından gün almamış olmak şartı aranıyor.

*Öğretmenliğe atanmada pedagojik formasyon gerekli midir? Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin 6'ncı maddesine göre, öğretmeliğe atanabilmek için Bakanlıkça veya Bakanlık ile Yüksek öğretim Kurulu işbirliği çerçevesinde açılan Orta Öğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans, Pedagojik Formasyon, İlköğretim Sınıf Öğretmenliği Sertifikası ve İngilizce öğretmenliği için İngilizce Öğretmenliği Sertifikası programlarından birini başarıyla tamamlamış olunması gerekiyor.

*Yurt dışındaki yüksek öğretim kurumlarından mezun olanlar öğretmen olarak atanabilir mi? Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği'ne göre, yurt dışındaki yüksek öğretim kurumlarından mezun olanlar bu öğreniminin ve pedagojik formasyon belgelerinin Yükseköğretim Kurulu'nca yurt içindeki yüksek öğretim kurumlarına veya programlarına denkliğinin yapılmış olması ve mezun olduğu programın Talim ve Terbiye Kurulu'nun 119 sayılı kararında yer almış olması gerekir.

*Öğretmenlik için başvurusu kabul edilenlerden öğretmenlik mesleğine ilk defa atanacakların atamaları nasıl yapılmaktadır? Öğretmenliğe ilk defa atanacaklar Kamu Personeli Seçme Sınavı'nda (KPSS-10) aldıkları puanlar esas alınarak tercihleri doğrultusunda puan üstünlüğü dikkate alınarak elektronik ortamda bilgisayarla atamaları yapılıyor.

*Devlet memurları, öğretmenlik için yapılan KPSS'ye girerek öğretmenlik mesleğine atanabilir mi? Bu durumda atanamazlar. Ancak, Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği'nin 8. maddesine göre, adaylar, bakanlıkça aranan şartları taşımaları halinde, öğretmenlik için KPSS'ye girmeden, çalışmış oldukları kurumlardan muvafakat almaları kaydıyla resmi eğitim kurumlarına öğretmen olarak atanabilir.

*Ziraat fakültesi mezunu ve pedagojik formasyonu olanlar, KPSS-Öğretmenlik Sınavı sonuçlarına göre öğretmen olarak atanabilir mi? Mezun adaylar pedagojik formasyon dersi almış olmaları, KPSS'ye girmeleri ve öğretmen ihtiyacı olması durumunda, puan üstünlüğüne göre öğretmenliğe atanabiliyor.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 16:23

İLGİLİ HABERLER