Eğitim
  • 16.8.2018 15:25

Rektör Prof. Dr. Hasan Kaya, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi'ni anlattı

Zeytindalı Harekatı sonrası Güney ve Güneydoğu sınırlarımızda güvenlik sorunu olup olmadığı herkesin merak ettiği bir konu. Türkiye’nin sınır bölgeleri, harekat döneminde yaşanan hareketli günleri geride bıraktı.

Sınır illerimizden Hatay, sosyal hayatının yapısı, değişik yapıda etnik kökenleri barındıran bir kent olmasına rağmen hoşgörü ile kenetlenmiş insanlarıyla harekat döneminden en az etkilenen, gündelik hayatın rutin, huzurlu bir şekilde yaşandığı ender büyükşehirlerimizden biri olarak tanınıyor.

Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Kaya’ya Hatay İli ile ilgili son durumu ve bölgedeki eğitim öğretim hayatına dair merak edilenleri sorduk.

Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Kaya, kadim bir medeniyetin temsilcisi olan Hatay İlinin tarihi birikimi, kültürel zenginlikleri, iklimi ve coğrafi güzellikleri ile üniversite öğrencilerine büyük olanaklar sunduğunu belirtti. Sosyal ve kültürel faaliyetlerin etkin bir şekilde devam ettiği Hatay İlinin EXPO 2021’e hazırlandığını sözlerine ekleyen Rektör Prof. Dr. Hasan Kaya, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi’nin akademik ve idari kadrosu, laboratuvarları, modern derslikleri, sosyal ve sportif faaliyet alanları, ulaşım ve barınma imkanları, teknolojik ve nitelikli altyapısı ile yeni akademik yılda Türkiye’nin sayılı üniversiteleri arasında yer alacağını ifade etti. Kampüs ortamının doyasıya yaşanabildiği bir ortamda eğitim faaliyetlerinin sağlandığı Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi’nin Akdeniz ikliminin zengin bitki örtüsü, doğal güzellikleri, tarihi dokusu ile tanınan Hatay İlinde olmasının aday öğrenciler için bir şans olduğunu sözlerine ekleyen Rektör Kaya, yeni eğitim öğretim yılında tüm öğrencilere başarılar dileyerek sorularımızı yanıtladı:

Sayın hocam, kendinizden kısaca bahsedebilir misiniz?
1964 yılında Hatay’ın Kırıkhan İlçesinde doğdum. İlk, orta ve lise eğitimimi Kırıkhan’da tamamladıktan sonra 1988 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesinden mezun oldum. Ülkemizin çeşitli yerlerinde hizmet ettikten sonra 1995 yılında Atatürk Üniversitesi’nde akademik çalışmalara başladım. 2002 yılında Mustafa Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesinde kurucu öğretim üyesi olarak göreve başladım. Çok sayıda akademik ve idari görevlerimin yanı sıra Türk Hematoloji Derneği, Türk İç Hastalıkları Uzmanlık Derneği, Kan Merkezleri ve Transfüzyon Derneği, Türk Aferez Derneği, Deneysel Hematoloji Derneği, Hematoloji Uzmanlık derneklerinin de üyesiyim. Evli ve iki çocuk babasıyım.

Hatay Mustafa Kemal Üniversitesinden kısaca bahseder misiniz?
Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi, sahip olduğu akademik birimleri, öğretim elemanı, öğrenci sayısı, fiziki kapasitesi ve bilimsel araştırmaları, sosyal, kültürel ve sportif etkinlikleriyle ülkemizin yükseköğretim kurumları arasında seçkin bir yere sahip bulunuyor.
Üniversitemiz köklü bir geçmişe sahip çeyrek asırlık bir üniversitedir. Kuruluş yılı olan 1992’den bu yana gelişimini sağlam adımlarla sürdürmektedir. Bugün Üniversitemizde 12 fakülte, 6 yüksekokul, 11 meslek yüksekokulu, 3 enstitü ve 25 bini aşkın öğrenci bulunmaktadır.

Suriye’de yaşanan iç karışıklığın ve Afrin Harekatının üniversite açısından olumsuz etkileri oldu mu?
Suriye’de 2011 yılından beri devam eden iç savaş, Suriye’ye sınırı olan illeri elbette etkiledi. Hatay’ı tanımayan, burada yaşanan atmosfer hakkında bilgisi olmayan insanlar Hatay hakkında olumsuz bir yargıya sahipler. Bu önyargı son derece yanlış, insanlar gelip Hatay’ı görseler, buranın herhangi bir Anadolu kentinden farkı olmadığını hatta farklı etnik kökenlerin, farklı yapıların kenetlenerek yaşadığı bir coğrafya olduğu için ayrıcalıklarını, artılarını görecekler. Hatay’da vatandaşlarımız huzur ve sükunet içeresinde günlük yaşamlarını sürdürmektedirler. Bu konuda biz dahil bütün kurumlara düşen görev, yapacağımız etkin organizasyonlarla, akademik ve sosyal çalışmalarla Hatay’ın tanıtımına katkıda bulunmaktır.

Üniversitenin şu anda geldiği nokta sizin hedeflerinizle örtüşüyor mu? Üniversitenin gelişmesi anlamında ne gibi çalışmalarınız var?
Mustafa Kemal Üniversitesi, sahip olduğu akademik birimleri, öğretim elemanları, öğrenci sayısı, fiziki kapasitesi ve bilimsel araştırmaları, sosyal, kültürel ve sportif etkinlikleriyle ülkemizin yükseköğretim kurumları arasında seçkin bir yere sahip bulunuyor. Biz üniversitemizi gerek akademik gerekse idari anlamda bulunduğu noktadan daha yukarılara çıkarmak için yoğun bir çalışma içerisindeyiz. Tarım, sanayi ve sağlık alanlarındaki çalışmalarımız, teknoloji yatırımlarımız, mevcut bölümlerimiz ve yeni açacağımız bölümler ile her kesim için bir cazibe merkezi olmayı hedefliyoruz.

Öğrenciler neden Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi’ni tercih etmeli?
Öncelikle bu kent burada yaşayan öğrencilere ciddi zenginlikler sunuyor. Doğası, iklim koşulları, kültürel ve tarihi zenginliklerinden söz ettik. Kentimiz UNESCO tarafından Gastronomi Kenti ilan edilmiş bir büyükşehir. Buradaki farklı kültürler, farklı renkler sosyal hayatın, entelektüel yapının, temel kültür değerlerinin çok zengin bir senfoni olmasını sağlıyor. Türkiye’nin her yerinden ulaşım Hatay İlimize mümkün. Ayrıca dış hatlar ile ilgili de son dönemlerde ciddi gelişmeler yaşandı. Dünyanın birçok yerinden Hatay’a direkt uçuşlar başladı. Kampüse ulaşım, kentin her noktasından çok hızlı bir şekilde gerçekleşebiliyor. Hatay son derece güvenli olmasının yanında farklı etkinliklerin yapıldığı, genç nüfusu fazla olan bir kent. Burada gençlerin üniversite hayatları boyunca huzurlu, rahat, sosyal ortamda bir yaşam sürdürmeleri mümkün. Hatta buraya gelen gençlerimizin mezun olduklarında da gitmediklerini duyuyor, mutlu oluyoruz. Aynı durum kentimize atanan memurlarımız için de geçerli. 
 

Güncellenme Tarihi : 16.8.2018 14:50

İLGİLİ HABERLER