Eğitim
  • 3.5.2008 12:45

SINIFTA KALMA TARİH Mİ OLUYOR?

Milli Eğitim Bakanlığı, ortaöğretim kurumlarında sınıf geçme sisteminde köklü değişiklik öngören yönetkmelik değişikliğine gidiyor. Ortaöğretim Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan, Talim ve Terbiye Kurulu'nun görüşüne sunulan yeni yönetmelik, halen 3 dersle sınırlı olan not yükseltme sınavını ortadan kaldırıyor ve öğrenciye başarısız olduğu tüm derslerden sınava girme hakkı tanıyor. Öğrenciler, Haziran-Temmuz aylarında "not yükseltme", Eylül ayında da "sorumluluk sınavına" girecek. Böylece, ismi "bütünleme" olmasa da liselerde bütünleme sınavları getiriliyor.

"Ortaöğretim Kurumları Sınıf Geçme Yönetmeliği'nde değişiklik öngören yönetmelik taslağının Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı'na gönderildiğini belirten yetkililer, değişikliğin bu ay içinde yapılmasını istediklerini, Talim ve Terbiye Kurulu'nun da, yeni yönetmelik taslağı üzerinde çalışmaya başladığını söylediler. Yeni sistemin kuruldan geçmesi halinde mevcut öğrenciler yeni uygulamadan yararlanabilecek.

SINIRLAMA KALKIYOR
 Lise öğrencilerinden sınıfını doğrudan geçenler ile en az 3 dersten başarısız olan öğrenciler eylül ayında "ortalama yükseltme sınavı"na girebiliyordu. Bakanlık, yeni düzenlemede başarısız 3 ders koşulunu kaldırdı. Buna göre öğrenci kaç dersten başarısız olursa olsun, o derslerden ortalama yükseltme sınavına katılabilecek.

HAZİRAN'DA BAŞLAYACAK
 Ortalama yükseltme sınavları ikinci yarıyılın tamamlanmasından bir hafta sonra başlayacak. Böylece sınavlar haziran ve temmuz ayları içinde gerçekleştirilecek. Daha önce Eylül sorumluluk sınavları haziran ayında yapılırken, yeni düzenlemede bu sınavın Eylül ayında yapılması planlandı.

ÖĞRETMENİN TATİLİ  KISALIYOR
 Milli Eğitim Bakanlığı'nın belirlediği "eğitim takvimi"ne göre her yıl ilköğretim ve ortaöğretim öğretmenleri 1 Temmuz'da tatile giriyordu. Liselerde ortalama yükseltme sınavı okulların kapanmasından bir hafta sonra başlayacağı için bu sınavların tamamlanması da temmuz ayı ortalalarını bulacak. Bu durumda, lise öğretmenleri ilköğretim öğretmenlerinden daha az tatil yapmış olacak.

İLKÖĞRETİMDE YENİ SINIF
 İlköğretim Okulları Yönetmeliği'nde de değişiklik öngörüldü. İlköğretim okulları sbünyesinde ""yetiştirici sınıf" adıyla yeni sınıf açılacak. Burada, 14 yaşından gün almamış, ancak çeşitli nedenlerle ilköğretim sistemi dışında kalmış çocuklar yetiştirilecek ve ilköğretim diplomaları almaları sağlanacak.
saygı öztürk

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 09:07

İLGİLİ HABERLER