Ekonomi
  • 30.6.2007 15:36

EKER:"KURAKLIK NEDENİYLE BUĞDAY REKOLTELERİNDE DÜŞÜŞ BEKLENİYOR"

Bakan Eker, Karayolları 9. Bölge Müdürlüğü Sosyal Tesislerinde düzenlediği basın toplantısında, bu yıl Türkiye'nin bazı yerlerine normalin altında yağış düştüğünü, bununda hububat üretimini olumsuz etkilediğini hatırlatarak, kuraklığın özellikle Orta Anadolu bölgesi ile Ege ve Marmara'nın bazı yerlerinde etkili olduğunu belirtti.

Geçen yıl Türkiye'nin buğday üretiminin 20 milyon ton olduğunu belirten Eker, şöyle konuştu:
“Kuraklık nedeniyle bu yıl buğday rekoltesinde yüzde 8 ile 10 oranında düşüş bekleniyor. Yani 1 milyon 600 bin ton ile 2 milyon ton arasında azalma bekleniyor. Buğday sıkıntısı yok. Şu an itibariyle Türkiye'nin yıllık ihtiyacı 18 milyon tondur. Geçen yıl 20 milyon ton ürettik. Bu yılki üretimde azalma da olsa yeter. Kaliteli buğday üretimi sayesinde son 3 yılda ithalat yapmadı. Eskiden buğday ithalatı vardı. 3 yıldır artık yok.”

Bakan Eker, kuraklık olan bölgelerdeki çiftçilerin borçlarının bir yıl süreyle ertelenmesi ve belirli bir düzeyin üzerinde zarara uğrayanlara ise tohumluk yardımı yapılmasını ön gören bir kararname taslağı hazırladıklarını ifade ederek, bakan imzaları tamamlanan kararnamenin Başbakanlığa gönderildiğini kaydetti.

GÜBREDEKİ AZOT MİKTARININ DÜŞÜRÜLMESİ

Bakan Eker, bir gazetecinin sorusu üzerine gübredeki azot miktarının düşürülmesine yönelik inceleme başlattıklarını belirterek, şöyle konuştu:
“Bize bu konuda bir yazı geldi. Bu yazının gereği olarak arkadaşlarımızla inceleme başlattık. Dün ve önceki gün bu konuyla ilgili toplantılar yapıldı. Daha önceki günlerde çalışma yapılmıştı. Ayrıntılı rapor hazırlanıyor. Bu sonuca göre önerilerimizi ilgili kurum ve kuruluşlara bildireceğiz. Gübre, toprağın kimyasına göre kullanılır. Türkiye'de orman varlığı zengin olmadığı için azot ve proteine ihtiyaç oluyor. Belirli bir düzeyde nitrat azotu içeren gübrelerle ilgili kontrol belgesi hazırlanıyor. Emniyet teşkilatının denetiminden geçiyor. Onlar kontrol yapıyor.

Yüzde 33'ün üzerindeki azot oranı içeren gübrelerle ilgili bir takım denetim ve kontrolün artırılması önerilebilir. Ama kesinlik rapor hazırlandıktan sonra belli olur.”

Bakan Eker, başka bir gazetecinin AK Parti'nin bölgeden seçilecek bağımsız milletvekillerinin Meclis'te oluşturacağı grupla koalisyon yapıp yapmayacağına ilişkini sorusuna ise “Biz AK Parti'nin herhangi bir partiyle koalisyona ihtiyacı olacağını düşünmüyoruz. Çünkü AK Parti oyunu çok artırdı. Kamuoyu yoklamalarında da öyle bir ihtimal yok. Hiç bir partiyle peşin hükmümüz yok. Siyaset de ideolojiler dönemi kapandı” diye yanıtladı.

Bakan Eker AK Parti'nin Diyarbakır'da düzenlediği mitingin çok coşkulu geçtiğini vurgulayarak, “Başbakan Erdoğan'a büyük sevgi gösterisinde bulunuldu. Diyarbakır'daki mitingdeki coşku çok anlamlıydı. Çünkü özel bir talep olmadı. Diğer illerde insanlar pankartlarla sorunlar dile getirir. Talepleri olurdu. Burada bu olmadı” dedi.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 17:46

İLGİLİ HABERLER