Ekonomi
  • 31.10.2012 18:20

Ekonomi Bakanı Çağlayan fırsatçıları uyardı

AHMET UMUR ÖZTÜRK
ANKARA (IHA) - Ekonomi Bakanı Çağlayan, Fransa Odalar Birliği Başkanı Andre Marcon ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nu kabul etti. Çağlayan, kabulün sonunda gazetecilerin sorularını cevapladı. Çağlayan, et ithalatına yönelik gümrük vergisinin artırılması ile ilgili olarak, konuyu her boyutuyla incelediklerini söyleyerek, "Herhangi bir spekülasyon görürsek, eğer herhangi bir spekülatif atak görürsek, Başbakanımızın da çok önem verdiği şekliyle vatandaşa çok yüksek fiyatlarla, bunu kendine bir fırsat haline getirmeyi düşünen olur ise, gecen yıl yaptığımızı bir daha yaparız. Kalem de, kağıt da bizde. Eğer buradan kendine bir kazanç çıkartmayı düşünen varsa, bunu spekülatif bir alana dönüştürmek isteyen varsa, çok net bir şekilde uyarıyorum. Sakın ha bu yolu denemesinler. Denedikleri zaman ellerinin yandığını hissederler. Vatandaşa satılan etlerin fiyatlarında hak edilmeyen bir biçimde fiyat yükselmesine sebebiyet verirlerse, bunu fırsat, fırsatçılık olarak değerlendiren olursa, bilsin ki kağıt, kalem bizim elimizde. Bunların hemen, anında kararını alma imkanına da sahibiz. Bilhassa vatandaşımızın ve üreticimizin, bu sektörde olanların buna dikkat etmesi gerektiğini ifade etmek istiyorum” dedi.
Altın ihracatının özellikle Birleşik Arap Emirlikleri’ne yapılması ile ilgili soru üzerine Çağlayan, altın ihracatının işlenmiş bir yapıya dönüştüğünü kaydetti. Çağlayan, “Ülkemizden altın talep eden bütün ülkelere ihracatçılarımız ihracatlarını yapıyorlar. Külçe bazında yapılan ticarette bile ihracatçımız 2,5-3 dolar gibi bir katma değeri Türkiye’de bırakıyor. Gerek altın, gerek değerli madenler, inci gibi bunlar bizim ihracat kilogram fiyatlarımızın yüksek olduğu alanlar. Bundan dolayı altın ihracatının gerek İran’a, gerek Birleşik Arap Emirlikleri’ne, isteyen her ülkeye çok rahat bir şekilde yapılması son derece doğal, normal” ifadelerini kullandı.
Bakan Çağlayan, en önemli konunun ise yastık altında bulunan altının ekonomiye kazandırılması olduğunu belirterek, hükümet olarak önemli projelerinden bir tanesinin bu olduğunu vurguladı. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, 2012 yılı sonu itibarıyla TL bazında 4,5 milyar dolarlık bir ihracat beklediklerini de açıkladı.

Güncellenme Tarihi : 22.3.2016 11:33

İLGİLİ HABERLER