Ekonomi
  • 23.4.2014 09:29

192 bin Fethullahçı bakın ne yaptı

Hükümete yakın Sabah gazetesi, cemaatin bankası olarak bilinen Bank Asya için önemli bir haber yayınladı..Bank Asya'yı kurtarmak için Türkiye genelinde kampanya açıldığı ve bu kampanya ile 192 bin yeni hesap açıldığı belirlendi.Başka bankalardan faizle kredi alan cemaat üyeleri bu paraları getirip Bank Asya'ya yatırdı

Paralel yapının finans kurumu Bank Asya'ya Sermaye Piyasası Kurulu'ndan (SPK) büyük şok. SPK, Bank Asya'nın Ekim 2013'te aldığı 1 milyar 250 milyon TL'lik kira sertifikası (sukuk) ihracını durdurdu. SPK gerekçe olarak bankanın finansman yapısındaki bozukluğa işaret etti. Kurum, bu durumun ileride büyük riskler doğurabileceğini belirtti. Sabah'tan Mehmet Nayır'ın haberine göre, Bank Asya Ekim 2013'te "Asya Varlık Kiralama A.Ş." şirketiyle SPK'ya başvurarak bir yıl içinde çeşitli vadelerde toplamda 1 milyar 250 milyon TL tutarında kira sertifikası ihracına ilişkin başvuru yaptı ve kurumdan ön onay aldı. Banka o dönemde yaptığı açıklamada ihraçla ilgili Asya Yatırım Menkul Değerler'i yetkilendirdiğini açıkladı. SPK yetkilileri, bir kısım ihraca önce izin verildiğini ancak daha sonra bankanın bozulan yapısı nedeniyle durumun tekrar ele alındığını vurguladı. Bu kapsamda vade vade yapılan ihraçlar için SPK'dan izin şartı getirildiğini belirten yetkililer, "Yapılan incelemelerde bankanın finansal yapısında görülen sorunlar nedeniyle sukuk ihraç talebi durduruldu. Bugüne kadar yapılan küçük bir ihraç var. Yaklaşık 1 milyar TL'lik ihraca yönelik izinleri durdurduk" değerlendirmesini yaptı.

'ORTAKLIKTAN HABERİMİZ YOK'
Bank Asya'nın seçimlerden hemen önce 26 Mart'ta duyurduğu Qatar Islamic Bank'la ortaklığına yönelik bir girişim veya gelişme de görmediklerini aktaran yetkililer, "Bu şekilde gerçekleşen bir ortaklık talebi BDDK'ya ulaşmamış. Bize gelen bilgi de yok. Haberin gerçekleştiği gün Bank Asya hisselerinde anormal bir hareketlilik olduğu için hisselerde işlemler durdurulmuştu. Konu takibimizde" dedi.

BDDK İNCELEME BAŞLATMIŞTI
Bank Asya'nın sermaye yeterliliğini etkileyen gelişmeler üzerine 30 Aralık 2013'te Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu inceleme başlatmış ve ilginç verilere ulaşmıştı. Bu kapsamda bankada iki gün içinde 192 bin hesap açıldığı ve hesap açanların diğer bankalardan kredi çekerek Bank Asya'ya mevduat olarak yatırdıkları ortaya çıkmıştı. Önemli bir tespit de 17 Aralık operasyonu sonrasında bu bankaya yurtdışından yapılan para transferleriydi.

SON ÇEYREKTE RASYOLAR BOZULDU
17 Aralık operasyonunun ardından vatandaşın parasını çekmek için akın ettiği Bank Asya'nın geçen yılın 9 aylık döneminde 19 milyar 460 milyon lira olan mevduat toplamı, yıl sonunda 18 milyar 511 milyon liraya geriledi. 17 Aralık'tan sonra yaklaşık 2 milyar lira civarında mevduat çıkışı oldu. Bank Asya'nın takipteki kredileri yılın son üç ayında yüzde 43.3 artarak 1 milyar 158 milyon liraya çıkarken, özsermayesindeki büyüme de durdu. Bankanın, aktif büyüklüğü son çeyrekte yüzde 2'nin üzerinde küçüldü. Bankanın ilk 9 ayda aylık ortalama 17.8 milyon lira olan net kârı, son çeyrekte ise 6.3 milyon liraya geriledi.

İTİRAF GİBİ RAPOR
Bank Asya'nın 2013 Faaliyet Raporu 'itiraf' özelliği taşıyor. Raporda, bankanın aktif, kredi ve özkaynak büyümesinin sektörün çok altında kaldığı grafiklerle gözler önüne seriliyor.

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 05:46

İLGİLİ HABERLER