Ekonomi
  • 6.12.2016 12:09

6.5 milyon çalışanı ilgilendiren pazarlık başladı

Yaklaşık 6 milyon işçiyi ilgilendiren2017asgari ücretgörüşmeleri başladı. Türk-iş masaya 1600 lira, DİSK 2 bin lira talebiyle otururken, işveren temsilcisi TİSK, bu yıl artış yapılmasın, diyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2017 yılında geçerli olacak asgari ücreti belirlemek üzere ilk toplantısını Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu başkanlığında toplandı.

Asgari ücret komisyonunda işçileri temsil eden Türk-iş, Kasım ayı açlık yoksulluk araştırmasında bir kişinin aylık geçim maliyetinin bin 750 lira olduğunu kamuoyuna duyurdu. Ancak buna rağmen asgari ücret masasına ise bin 600 lira taleple oturması işçilerin tepkisini çekti.

37 DOLAR ERİDİ

DİSK de hem 2016 yılında enflasyon ve maliyet artışları nedeniyle mevcut asgari ücrettin alım gücünün eridiğine dikkat çekerek, son dönemde yaşanan kur artışlarının yansımaları ile zorunlu BES uygulamasının başlayacak olması nedeniyle 2017'de geçerli olacak asgari ücretin net 2 bin liraya yükseltilmesini istiyor. DİSK Başkanı Kani Beko, 2008 yılı başında 414  dolar olan asgari ücretin 2016 Kasım ayı itibariyle 377 dolara gerilediğine dikkat çekerek, asgari ücret artışlarının söylenenin aksine patronlara yük olmadığını, asıl yükü kamunun çektiğini söylemişti. Beko, asgari ücret üzerinden alınan vergilerin sıfırlanması gerektiğini de vurgulamıştı.

'HİÇ ZAM OLMASIN'

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) ise masaya asgari ücretin gelecek yıl hiç artırılmaması talebiyle oturdu. Buna gerekçe olarak ise 2016'da asgari ücretin yüzde 30 artırılmasının işletmeleri zor durumda bıraktığı, ücretlerdeki bu yüksek artışa ilaveten diğer maliyetlerdeki genel yükseliş ve karlılıktaki azalış gösterildi.

ASGARİ ÜCRET NASIL BELİRLENİYOR?

Asgari ücreti,  işçi, işveren ve devletten eşit sayıda temsilcinin yer aldığı 15 kişilik Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Üye sayısı en fazla olan konfederasyon olarak işcileri Türk-İş temsil ederken, işveren tarafı adına masada Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu yer alıyor. 
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında yapılan ilk toplantının ardından işçi ve işverenin ev sahipliğinde de ayrı ayrı toplanan komisyon, son toplantısını yine bakanlıkta yapıyor. En az 10 üyeyle toplanan komisyon, oy çokluğuyla karar alıyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.

Güncellenme Tarihi : 6.12.2016 12:17

İLGİLİ HABERLER