Ekonomi
  • 26.11.2016 00:15

Avukatlık ücretleri aşağı çekilecek

Maliye Bakanı Ağbal, yılbaşından itibaren avukatlık ücretlerinin aşağı çekileceğini açıkladı.

Maliye Bakanı Ağbal "İnşallah Türkiye Barolar Birliği ile yapmış olduğumuz olumlu görüşmeler çerçevesinde önümüzdeki yılbaşından itibaren şirket kuruluş işlemlerine ilişkin avukatlık ücretleri aşağı çekilecek. Yapılan düzenlemelerle şirket kuruluş maliyetleri ortalama bin 100 liradan 300 liraya düşmüş olacak" dedi. Ağbal ayrıca ortalama şirket kuruluş süresinin de 8-8,5 günden 2,5 güne düşmüş olacağını belirtti.Maliye Bakanı Naci Ağbal, "İnşallah Türkiye Barolar  Birliği ile yapmış olduğumuz olumlu görüşmeler çerçevesinde önümüzdeki yılbaşından itibaren şirket kuruluş işlemlerine ilişkin avukatlık ücretleri aşağı çekilecek" dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, bakanlığının bütçesine ilişkin sunum  yapan Ağbal, gelir politikalarını; yatırım, üretim, istihdam ve ihracatın  teşviki, yurt içi tasarrufların artırılması, katma değer zincirinde yükselme,  ekonominin rekabet gücünü artırma ve kayıtlı ekonomiye geçişi hızlandırma  eksenlerini dikkate alarak oluşturup, uyguladıklarını söyledi.Yatırımı, üretimi ve istihdamı teşvik ettiklerini vurgulayan Ağbal,  ekonominin rekabetçi yapısını güçlendirmek ve iş yapma ortamını daha da  iyileştirebilmek için önemli düzenlemeleri ardı ardına yaptıklarını ifade etti.Ağbal, hayata geçen düzenlemelerin önümüzdeki dönemde ekonominin  büyümesine ciddi katkılar vermesini beklediklerini dile getirdi.Yapılan düzenlemelere ilişkin bilgi veren Ağbal, işlem maliyetlerini  azalttıklarını, süreçleri basitleştirdiklerini, yatırımların önündeki engelleri  kaldırmaya yönelik adımlar attıklarını belirtti.

Ağbal, "Bütün amacımız yatırım döneminde yatırım maliyetlerini aşağı  çekmek suretiyle ülkede yatırıma önemli teşvikler vermek. Bunları daha da devam  ettireceğiz" diye konuştu.Son 1 yılda yapılan önemli düzenlemelerden birinin şirket kuruluş  işlemlerinin basitleştirilmesi ve bu süreçte oluşan kamusal yüklerin azaltılması  olduğuna işaret eden Ağbal, şunları kaydetti:"Özellikle damga vergisi ve harç yükümlülüklerini kaldırdık; defter  tutma ücretlerini yarı yarıya düşürdük. İnşallah Türkiye Barolar Birliği ile  yapmış olduğumuz olumlu görüşmeler çerçevesinde önümüzdeki yılbaşından itibaren  şirket kuruluş işlemlerine ilişkin avukatlık ücretleri aşağı çekilecek. Bütün bu  düzenlemeler şirket kuruluş maliyetlerini ortalama bin 100 liradan 300 liraya  düşürmüş olacak. Ortalama şirket kuruluş süresi de 8-8,5 günden 2,5 güne düşmüş  olacak."Teşvik sisteminde son 1 yılda önemli düzenlemelere gidildiğini ifade  eden Ağbal, sistemin daha etkin, etkili ve yatırımcı için daha cazip olmasını  sağlayan çalışmalar yapıldığını söyledi.Ağbal, Ar-Ge ve tasarım desteklerini artırdıklarını, üniversite-sanayi  iş birliğini artıracak teşvikler getirdiklerini, finans sistemine yönelik önemli  vergi teşvikleri sağladıklarını dile getirdi.Faizsiz finans sistemini desteklediklerine değinen Ağbal, tasarrufları  teşvik edecek, enerji verimliliğini destekleyecek, verginin sosyal boyutunu  düzenleyen çalışmalara imza attıklarını belirtti.Ağbal, yılbaşından itibaren Muhtasar Beyanname ile Sosyal Güvenlik  Kurumu bildirgelerini birleştireceklerini, bunun vatandaşların vergiye gönüllü  uyumu bakımından önemli bir uygulama olduğunu vurguladı.

TEKNOLOJİK İMKANLARDAN YARARLANILIYOR

Beyan, bildirim ve ödeme gibi işlemlerin çoğunu elektronik ortama  taşıdıklarına işaret eden Ağbal, şöyle konuştu:"Elektronik belge ve elektronik defter uygulamaları ile  mükelleflerimizin vergiye uyum maliyetlerini azaltıyor, kayıtlı ekonomiye geçişi  hızlandırıyoruz.Ekim 2016 itibarıyla e-fatura ve e-defter uygulamasına kayıtlı  kullanıcı sayısı yaklaşık 52 bine ulaştı, e-arşiv fatura uygulamasına kayıtlı  kullanıcı sayısı ise 4 bini geçti.  Düzenlenen e-fatura sayısı 330 milyona,  e-arşiv fatura sayısı ise 4,5 milyara ulaştı.Tebliğ işlemlerinde elektronik tebliğ uygulamasına geçiyoruz. Ekim  sonu itibarıyla 2,7 milyon tebliğ belgesini elektronik ortamda tebliğ ettik.Hazır Beyan Sistemi ile kasım ayı itibarıyla 1 milyon 446 bin  mükellefin beyannamesini aldık.

"KDV İADELERİ

Naci Ağbal, KDV iadelerinin hızlı ve doğru bir şekilde yapılabilmesini  sağlamak için yoğun bir şekilde çalıştıklarını söyledi. Ağbal, şu bilgileri verdi:"Amacımız KDV iade süreci içerisinde sıfır kağıt, sıfır maliyeli işlem  ve vatandaşın en hızlı şekilde KDV iadesini doğru şekilde alabilmesini sağlamak.  KDV işlemlerinde etkinliği, etkililiği, hızı artırabilmek için ihtisas vergi  daireleri kurmaya başladık. Ankara ve İstanbul'da bu amaçla vergi dairelerini  faaliyete geçirdik. Önümüzdeki aylarda ihtisas vergi dairelerinin sayılarını  artıracağız. Diğer illerde de sadece KDV iadelerine dönük olmak üzere yeni  ihtisas vergi daireleri kuracağız."

Güncellenme Tarihi : 26.11.2016 00:52

İLGİLİ HABERLER