Ekonomi
  • 17.2.2017 12:48

Bakan açıkladı: Dolar...

Başbakan Yardımcısı Şimşek bir televizyon programında açıklamalarda bulundu. Şimşek dolarla ilgili "Piyasalar şimdi öngörülebilirliğin artmasını, yatırımların hızlanmasını fiyatlayabilir" ifadesini kullandı.

Dolardaki seyri yorumlayan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, şunları söyledi: "Merkez Bankası'nın faiz artışı kurda etkili oldu. Küresel yatırımcılar ocak ayında Türkiye'ye net bazda para koydu. Bu iki faktör etkiledi. Türkiye tekrar yüksek büyüme patikasına oturacaksa referandum belirsizliğinden sonra yatırımların güçlü artacağı, ihracatın güçleneceği resme bakınca daha dengeli bir büyümeden bahsediyorsunuz. Türkiye fon akışı olur, Fed faiz artırsa da olur. Önemli olan referandumu güçlü bir şekilde aradan çıkarmamız ve tekrar hızlı bir şekilde reformlar yapmak. Piyasalar şimdi öngörülebilirliğin artmasını, yatırımların hızlanmasını fiyatlayabilir."

DÖVİZDE İLAVE AÇIK POZİSYONA İZİN VERMEYECEĞİZ

Reel sektörde çok ciddi bir döviz açığı pozisyonu olduğunu kaydeden Şimşek, "Bundan sonra bazı koşullar çerçevesinde buna ilave yeni açık pozisyonuna izin vermeyeceğiz. Ciddi bir döviz borcunuz varsa, açık pozisyona bakacağız izin vermeyeceğiz. Ancak şirketin ciddi döviz geliri varsa sorun olmayacak" diye konuştu.

OTOMATİK BES HAKKINDA

Şimşek; "Otomatik BES'te 12 Şubat itibarıyla 980 bin katılımcı var. Bu iyi bir rakam. Toplanan fon yaklaşık 98 milyon lira civarında. Şu ana kadar cayma hakkını kullananlar yüzde 26, oldukça yüksek bir rakam. Maalesef otomatik BES'e ilişkin haksız, olumsuz bir kampanya hissediyorum." dedi.

'ASLINDA ŞOFÖRÜN SİGORTALANDIRILMASI LAZIM'

Şimşek, zorunlu trafik sigortasıyla ilgili şunları söyledi:

"Şu anda yeni bir model üzerinde çalışıyoruz. Sistemin şöyle bir eksikliği var, trafik sigortası zorunlu bir sigorta. Sizin karşı tarafa vereceğiniz zararı karşılamak için düzenlenmiş. Dolayısıyla arabadan çok aslında şoförün sigortalandırılması lazım. Arabanızın sigortası var, belki de hiç deneyimi olmayan bir şoföre 'hadi al sür' diyorsunuz. Primleri yükselten bu tür faktörler var. Hazine'ye söyledim, arkadaşlar çalışıyor. Sadece taşıtın değil sürücünün risklerini de dikkate alan bir sistem... Bu muhtemelen kaza ve zarar sayısını azaltır, primleri aşağı çeker."

Güncellenme Tarihi : 17.2.2017 12:50

İLGİLİ HABERLER